«Επιχειρείν» οπωσδήποτε! Ομως με χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση

«Επιχειρείν» οπωσδήποτε! Ομως με χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2001 είναι η τρίτη φορά που o Ομιλος S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. αναθεωρεί τις Αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησής του. Το 2005 η αναθεώρηση έγινε προκείμενου να τις ενημερώσει με τις πλέον πρόσφατες (2004) που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ και ταυτόχρονα για να ενσωματώσει και τις ώς σήμερα σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του.

Σύμφωνα με τον ετήσιο Κοινωνικό Απολογισμό 2004, της S&B -Ομιλος που κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή αγορά και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότιο Αμερική, Ασία και Αφρική- ο συνολικός κύκλος εργασιών της και των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου έφτασε τα 404,3 εκατομ. ευρω. Ενώ τα επίπεδα των πωλήσεων και των καθαρών κερδών της είναι πενταπλάσια και τριπλάσια των αντιστοίχων του 1997 – τότε που ο Ομιλος άρχισε να λειτουργεί σε ενιαία βάση.

Με δεδομένο για την S&B ότι «κύρια αποστολή της επιχείρησης είναι το επιχειρείν», η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της (ΕΚΕ) θέτει την ικανοποίηση του πελάτη ως έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της (κοινωνία / περιβάλλον, εργαζόμενοι, αξία για τους μετόχους). Και τον πυλώνα αυτό ιδιαιτέρως τον ενδυνάμωσε με το πρόγραμμα φιλοξενίας και την πρόσκληση άνω των 200 ατόμων από συνολικά 22 χώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 – έτους που συνέπεσε και με τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της S&B. Μια πρωτοβουλία που πέρα από την ευρύτερη κοινωνική προσφορά της συμβάλλει και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Από τις «Αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ομίλου» -μέσα από τις οποίες αντανακλάται το κύρος και η δέσμευση του Ομίλου για χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση- υπογραμμίζεται και το ιδιαίτερο μέλημά της για την εξασφάλιση της διαφάνειας. Εμείς επιλεκτικά θα αναφερθούμε στο κεφαλαίο των «οικειοθελών παροχών» προς το προσωπικό του Ομίλου και προτάσσουμε την παροχή στην εκπαίδευση, που το 2004 -στην Ελλάδα και στη Γερμανία- έφτασε το 90% των εργαζομένων με 17.000 ώρες εκπαίδευσης – δηλαδή 20 ώρες ανά εργαζόμενο. Θα επαναλάβουμε επίσης τη δέσμευση της S&B για συμμετοχή του προσωπικού στα κέρδη της, όπως και την επιτευχθείσα το 2004 αναβάθμιση του συστήματος διοίκησης της απόδοσης -το εφαρμόζει από το 1997- για την οποία η S&B βραβεύθηκε από την KPMG ως «η καλύτερη πρωτοβουλία ανθρώπινου δυναμικού» στο πλαίσιο του 8ου συνεδρίου Ανθρώπινου Δυναμικού, τον Φεβρουάριο 2005.

Στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, από το 2002, έχει για στόχο της το «ατυχήματα μηδέν». Ομως, η S&B στον Κοινωνικό Απολογισμό του 2004 αναφέρεται -και δεν «αντιπαρέρχεται»- στο τραγικό ατύχημα στα μεταλλεία της Φωκίδος το 2003. Θέλει με αυτό να υπογραμμίζει την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης του εργαζόμενου και την ανάγκη ανάπτυξης κουλτούρας ασφαλούς συμπεριφοράς. Και, προκείμενου να εξασφαλίσει την υποδομή για την επίτευξη αυτού του «πιο δύσκολου στόχου», οι επενδύσεις της στα σχετικά θέματα ασφάλειας το 2004 ανήλθαν σε 397.000 ευρώ.

Από τη μεγάλη «βεντάλια» των δραστηριοτήτων, των κοινωνικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων της κοινωνικής συμμετοχής της S&B που καταγράφονται στον Κοινωνικό Απολογισμό 2004, προς το παρόν, αυτά τα λίγα αναφέρουμε – χωρίς προτεραιότητες και κυρίως χωρίς καμία πρόθεση ιεράρχησής τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή