Εντυπωσιακή αύξηση επιχειρηματικών προτάσεων από γυναίκες, κυρίως στην περιφέρεια της χώρας

Εντυπωσιακή αύξηση επιχειρηματικών προτάσεων από γυναίκες, κυρίως στην περιφέρεια της χώρας

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα γενιά γυναικών επιχειρηματιών φαίνεται να δημιουργείται, καθώς αυξάνονται θεαματικά οι προτάσεις που υποβάλλονται για ενισχύσεις από το πρόγραμμα «Ενίσχυσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας». Το ερώτημα είναι αν οι γυναίκες ξεπερνούν τον φόβο του επιχειρηματικού ρίσκου ή απλώς προσπαθούν να επωφεληθούν από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Πάντως, παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση επιχειρηματικών προτάσεων από γυναίκες κυρίως στην περιφέρεια.

Μεγάλη συμμετοχή

Απόδειξη των ανωτέρω αποτελεί η αυξημένη συμμετοχή στον Δ΄ Κύκλο της δράσης «Ανταγωνιστικότητα» του προγράμματος Ενίσχυσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους. Ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που αναμένεται να λάβουν επιχορηγήσεις (1.634, οι περισσότερες εκ των οποίων στην περιφέρεια) ξεπερνάει το σύνολο των προγραμμάτων που είχαν εγκριθεί κατά τους τρεις προηγούμενους κύκλους (1221, 794 προτάσεις στον Γ΄ Κύκλο), γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τους αρμοδίους, οφείλεται στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού. Η ανακοίνωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων «πριν από τη λήξη» της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σαφώς έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες να πρετοιμάσουν ολοκληρωμένους φακέλους προτάσεων, μία διαδικασία για την οποία, ωστόσο, απαιτήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις η συνδρομή των ειδικών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή των πόρων για την οποία ελήφθη ειδική μέριμνα, με αποτέλεσμα τα 2/3 των προτάσεων να έχουν προέλθει από την περιφέρεια.

Επιτάχυνση αξιολόγησης

«Βασικό μέλημα για τον Δ΄ Κύκλο του επιχειρησιακού προγράμματος ήταν η διάχυση της πληροφορίας προκειμένου να αποφυγούμε φαινόμενα επιλεκτικής ενημέρωσης που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν», διευκρινίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ Γιώργος Σουφλιάς. Το Διαδίκτυο από τη μία, η συνεχής ενημέρωση από τις υπηρεσίες του υπουργείου, μέσω έντυπου υλικού, αλλά και η γενικότερη επικοινωνιακή προσέγγιση αποτελούν τους βασικούς λόγους της αυξημένης συμμετοχής του Δ΄ Κύκλου, εξηγεί ο κ. Σουφλιάς, που συμπληρώνει ότι «και η ηλεκτρονική αξιολόγηση και βαθμολόγηση των προτάσεων έχει επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες».

Οι ενδιαφερόμενες από την πλευρά τους δηλώνουν ευχαριστημένες, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχορηγήσεων τους έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν επιχειρηματικά, χωρίς, ωστόσο, να απουσιάζει η κριτική για τη γραφειοκρατία και την έλλειψη καθοδήγησης σχετικά με τα διαδικαστικά θέματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γυναικών, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κατατέθηκαν προτάσεις για το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας, που στην πραγματικότητα αφορούσαν επιχειρήσεις ανδρών (του συζύγου ή του αδελφού) οι οποίοι απλώς έκαναν χρήση του γυναικείου ονόματος προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η κ. Καρακατσιάνη

Η κ. Ολυμπία Καρακατσιάνη είναι μία από τις 214 γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, η πρόταση της οποίας εγκρίθηκε (συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία πρόκειται να λάβουν επιχορήγηση 325 γυναίκες) και σκοπεύει να ανοίξει ένα ινστιτούτο αισθητικής. «Ο φάκελος που υπέβαλα μαζί με την αίτηση περιελάμβανε το επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο έπρεπε να διαμορφώσω έτσι και αλλιώς προκειμένου να ξεκινήσω την επιχείρηση με ή χωρίς την επιχορήγηση. Το κόστος του εξοπλισμού, του προσωπικού που σκοπεύω να απασχολώ, καθώς και γενικότερα η εκτίμηση της πορείας εισροών και εκροών της επιχείρησής μου όφειλαν να υπολογιστούν και να καταγραφούν σε κάθε περίπτωση. Από τον Μάιο που κατέθεσα τα σχέδιά μου μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκαν και οι εγκεκριμένες προτάσεις, ενημερωνόμουν καθημερινά μέσω Διαδικτύου ενώ η τηλεφωνική μου επαφή με τον ΕΟΜΜΕΧ ήταν συστηματική». Η κ. Καρακατσιάνη σημειώνει, επίσης, ότι με την επιχορήγηση που έλαβε θα μπορέσει να δημιουργήσει μία επιχείρηση πολύ καλύτερη, δεδομένου ότι πλέον θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε εξοπλισμό, στη διαμόρφωση του χώρου, σε λογότυπα ακόμη και σε διαφήμιση.

Την ανάγκη καθοδήγησης στις γραφειοκρατικές διαδικασίες επεσήμανε και η κ. Αλεξάνδρα Ρούσσου, που εντάχθηκε στον Α΄ Κύκλο του Προγράμματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και πλέον, έχοντας λάβει και αξιοποιήσει την επιχορήγηση, αξιολογεί την πορεία της διαφημιστικής της εταιρείας, που βρίσκεται στο Λουτράκι και απασχολεί έξι άτομα. «Θα είχα ξεκινήσει την επιχείρηση και χωρίς την επιχορήγηση, αλλά πολύ αργότερα. Μου δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξω την εταιρεία, να την εξοπλίσω με τα μηχανήματα που ήθελα και να τη διαμορφώσω όπως ακριβώς έπρεπε για να αποδώσει. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν με ταλαιπώρησαν, για τον απλούστατο λόγο ότι ζήτησα τη συνδρομή επαγγελματία. Το γραφείο συμβούλων που επέλεξα μου είπε ακριβώς ποια είναι τα έγγραφα που έπρεπε να προσκομίσω, ενώ ανέλαβε πλήρως τη σύνταξη του φακέλου που κατέθεσα. Χωρίς την καθοδήγηση του επαγγελματία, το κόστος του οποίου δεν ήταν σημαντικό, δεν θα τα είχα καταφέρει διότι πρόκειται για διαδικασίες τις οποίες θα ήταν αδύνατο να γνωρίζω. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσα ήταν ύψους 125.000 ευρώ και οι προσφορές που παρουσίασα αφορούσαν πραγματικά δεδομένα. Ο εξοπλισμός που χρειαζόμουν ήταν τόσο ακριβός που δεν μου πέρασε από το μυαλό η, συνήθης για πολλούς, πρακτική της υπερτιμολόγησης. Ομολογώ ότι και μετά την έγκριση, η συνεργασία με τον ΕΟΜΜΕΧ ήταν ουσιαστική, ενώ κατάφερα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκταμιεύσω το συνολικό ποσό που μου αναλογούσε».

Παρούσα η γραφειοκρατία

Τη γραφειοκρατία καταγγέλλει και η κ. Μαρία Κόκκου που συμμετείχε στον Α΄ Κύκλο του προγράμματος και διατηρεί πλέον εργαστήριο εκτύπωσης υφασμάτων και δερμάτων στην Αθήνα. «Μόνο μετά την έγκριση της πρότασής μου κατάλαβα ότι έπρεπε να καταβάλω το 50% του προϋπολογισμού που μου αναλογούσε, προτού πάρω στα χέρια μου τα χρήματα της επιχορήγησης. Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα που αφορούσαν κυρίως δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι η πολεοδομία για παράδειγμα, και όχι τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος. Μου ζητούσαν το ένα χαρτί μετά το άλλο, ενώ δεν υπήρχε κανείς να σου δώσει σαφείς οδηγίες. Εάν είχα επιλέξει να στήσω την επιχείρηση στο εξωτερικό, τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα», περιγράφει η κ. Κόκκου, που προτείνει τη «δημιουργία μιας επιτροπής καθοδήγησης που μακροχρόνια θα εξασφάλιζε μεταξύ άλλων και την αποτελεσματική και σωστή απορρόφηση των χρημάτων».

Το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αφορούσε γυναίκες άνεργες, μισθωτές ή ελεύθερες επαγγελματίες, που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 1/1/2004 έως και την ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης. Το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού για τις μεταποιητικές δραστηριότητες ανερχόταν από 30.000 έως 150.000 ευρώ, σε 100.000 ευρώ για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ενώ το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης αναλογούσε στο 50% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή