Αβεβαιότητα και ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις στη Γερμανία

Αβεβαιότητα και ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις στη Γερμανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αβεβαιότητα, στην οποία ώθησε τη Γερμανία το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, εντείνει τώρα την ανησυχία για τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, δημιουργώντας ερωτήματα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων τόσο στη χώρα όσο και στις υπόλοιπες, μέλη της Ενωσης, όπου ενδέχεται να σημειωθούν καθυστερήσεις. Καθώς το ευρώ υποχωρούσε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, εξέφρασε την ανησυχία που επικρατεί, ζητώντας να δοθεί σύντομα λύση στο αδιέξοδο. Εκπρόσωπός του διευκρίνισε λίγο αργότερα ότι ο κ. Μπαρόσο αναφερόταν σε πολιτικά και οικονομικά θέματα, τα οποία δεν μπορούν να βρουν απάντηση όσο η Γερμανία δεν θα έχει τον νέο καγκελάριό της. Σε αυτά περιλαμβάνεται η σύναψη συμφωνίας για τις μακροπρόθεσμες παραμέτρους του κοινοτικού προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργείται πλέον στη Γερμανία, έρχεται να προστεθεί στην αβεβαιότητα που γεννά για την ευρωπαϊκή οικονομία -και όχι μόνον- το θέμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου εν μέσω της εύθραυστης ακόμη ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Τιερί Μπρετόν, υποστήριξε χθες ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν, συμπλήρωσε όμως χαρακτηριστικά πως «οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητες για την Ευρώπη».

Πολιτικοί του αριστερού χώρου στο Παρίσι δήλωναν, επίσης, χθες, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία θα πρέπει να εκληφθεί από τη συντηρητική κυβέρνηση της Γαλλίας αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη ως μήνυμα, ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ακραίες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς. Στην Ιταλία, η εφημερίδα Il Messaggero προχώρησε επίσης ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι «εάν το αποτέλεσμα της κάλπης στη Γερμανία αποτελεί προάγγελο μελλοντικών τάσεων στην Ευρώπη, δεν αισιοδοξούμε για τίποτα…». Αρθρογράφοι βρετανικών, ελβετικών και άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων εκφράζουν επίσης, σχεδόν ομόφωνα, τη γνώμη ότι πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις όχι μόνον για τη γερμανική αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οικονομικοί αναλυτές, διεθνείς επενδυτές, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία, συνδυάζοντας τις εκλογικές εξελίξεις και με την απειλή του ακριβού πετρελαίου, τονίζουν στην πλειοψηφία τους ότι «πρόκειται για τη χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσαν να φαντασθούν». Χαρακτηριστικότερη ίσως των απόψεών τους είναι η περιγραφή της βιεννέζικης εφημερίδας Die Presse: «H Γερμανία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα, καθώς φοβάται το μέλλον, φοβάται και την αλλαγή. Αυτό αντικατοπτρίζεται άλλωστε στην ασθενική κατάσταση της οικονομίας της…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή