Μικρή αύξηση πωλήσεων 0,7% το α΄ 6μηνο η αγορά ηλεκτρικών συσκευών

Μικρή αύξηση πωλήσεων 0,7% το α΄ 6μηνο η αγορά ηλεκτρικών συσκευών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή αύξηση 0,7% του όγκου των λιανικών πωλήσεων στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους. H εν λόγω αγορά, η οποία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, το 2004 βρέθηκε σε οριακό σημείο, παρουσιάζοντας μηδενική αύξηση, ενώ μεγάλο προβληματισμό σε προμηθευτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκάλεσε η εμφάνιση ζημιών και η έντονη έλλειψη ρευστότητας σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου. Σχετική μελέτη της Hellastat επισημαίνει ότι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν σε μεταβολή του επιχειρηματικού τοπίου στην αγορά είναι η είσοδος αλλοδαπών επιχειρήσεων με άμεσο (Media Markt) ή έμμεσο τρόπο (Dixons), o πόλεμος τιμών και προσφορών, αλλά και η αρνητική κατάσταση στα εισοδήματα και τη χρέωση των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων φαίνεται ότι έχουν δύο επιλογές.

Η πρώτη είναι η ριζική αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων, εκποίηση μη λειτουργικών στοιχείων, αξιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των σχέσεων με τους προμηθευτές τους και η δεύτερη να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις. «Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη δυναμική συγκέντρωσης στον κλάδο», σημειώνεται, «οι διοικήσεις των επιχειρήσεων, ιδίως των μικροτέρων, οφείλουν να αξιολογήσουν ρεαλιστικά τις προοπτικές επιβίωσής τους και να κρίνουν αν πρέπει να προσχωρήσουν σε κάποια συνεταιριστική αλυσίδα ή να απορροφηθούν από μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς».

Η ανάληψη της ιδιοκτησίας και διοίκησης της μεγαλύτερης αλυσίδας του χώρου (Κωτσόβολος) από τον πανευρωπαϊκό γίγαντα των 1.400 σημείων πώλησης Dixons, σε συνδυασμό με την αυτόνομη δραστηριοποίηση του γερμανικού κολοσσού -των 375 υπερκαταστημάτων σε 12 χώρες-Μedia Markt αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αττική δημιουργεί νέα δυναμική στην εγχώρια αγορά. H «Κωτσόβολος» στα πρόσφατα αποτελέσματα της 15μηνης διάρκειας χρήσης της εμφανίζει ζημίες 11,52 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της αλλαγής του λογιστικού χειρισμού των εκπτώσεων λόγω τζίρου, της αύξησης των χρηματοοικκονομικών εξόδων αλλά και της μικρής κάμψης του μικτού περιθωρίου στο 20,6% έναντι 21,3%. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη της Hellastat, τρεις μεγάλες εισηγμένες στο X.A. επιχειρήσεις του κλάδου εμφάνισαν σημαντική κάμψη των αποτελεσμάτων τους το 2004 και επιδείνωση της κεφαλαιακής τους δομής.

«Ράδιο Κορασίδης» και Elephant αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και διαπραγματεύονται με προμηθευτές και τράπεζες τη διευθέτηση των οφειλών τους ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. H «Ράδιο Κορασίδης» εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2005 ζημίες ύψους 11,3 εκατ. ευρώ και πρώτη εσόδων κατά 18,6%. H «Εικόνα & Ηχος» που προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από την Expert Προμηθευτική, εμφάνισε κάμψη εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2005 κατά 15,7% και ζημίες υψους 0,5 εκατ. ευρώ. Εξαίρεση στην αρνητική εικόνα αποτελεί η επίσης εισηγμένη Ηλεκτρονική Αθηνών ο ισολογισμός της οποίας (30/6/2005) αποκαλύπτει υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση, υψηλά διαθέσιμα και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω συνεχούς επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων της τα τελευταία χρόνια.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος του καταστήματος και τη γεωγραφική κάλυψη οι επιχειρήσεις του χώρου ανταγωνίζονται και στην παροχή κατά το δυνατόν προσωπικής εξυπηρέτησης για την κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή. Από παράγοντες του χώρου υπογραμμίζεται ο ρόλος του brand name για τη δημιουργία μακρόχρονης σχέσης με τους πελάτες, ενώ προβάλλεται ως μονόδρομος η χρηματοοικονομική και λειτουργική αναδιάρθρωση των ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εντεινόμενες προκλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή