Ευρωπαϊκό διαβατήριο για τις εισηγμένες των «25»

Ευρωπαϊκό διαβατήριο για τις εισηγμένες των «25»

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «ενημερωτικό δελτίο», το οποίο αφορά το έντυπο που πρέπει να συνοδεύει την εισαγωγή εταιρείας στο Χρηματιστήριο, όταν γίνεται δημόσια προσφορά κινητών αξιών.

Πρόστιμα έως και 1.000.000 ευρώ θα μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν προκαλείται ζημία στο επενδυτικό κοινό από παραπλανητικά και ψευδή στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στα νέα ευρωπαϊκά ενημερωτικά δελτία των δημόσιων εγγραφών που ισχύουν και για τις 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το νέο ενημερωτικό δελτίο αποτελεί το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να εισαχθούν σ’ οποιοδήποτε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και προσφέρουν στους επενδυτές τις κινητές τους αξίες. Σκοπός του νόμου είναι η ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών και η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η κυριότερη καινοτομία του σχεδίου νόμου είναι το γεγονός ότι όταν το ενημερωτικό δελτίο εκδοθεί στη Ελλάδα, θα αναγνωρίζεται και στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΟΚ. Ετσι δεν θα χρειάζεται πρόσθετη έγκριση όταν πρόκειται να γίνει εισαγωγή σε χρηματιστήριο άλλης χώρας-μέλους της Ε.Ε.

Το σχέδιο νόμου (το οποίο έχει δοθεί ήδη στην δημοσιότητα) προβλέπει εκτός των άλλων ότι στο ενημερωτικό δελτίο θα περιλαμβάνονται και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον εκδότη, ενώ υπεύθυνοι έναντι των επενδυτών θα είναι και τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, ανάδοχοι και σύμβουλοι.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι υποχρεωμένη να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο εντός 20 ημερών από την κατάθεσή του, ενώ οι επενδύτες θα διατηρούν την αξίωσή τους για αποζημίωση έναντι της εταιρείας επί τρία χρόνια στην περίπτωση που το ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνει ανακρίβειες.

Καινοτομία

Μία από τις καινοτομίες του νέου ευρωπαϊκού νόμου βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2003/71 -όπου κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή για την εναρμονισή του με την εθνική νομοθεσία- είναι ότι με το άρθρο 25 ειδική αστική ευθύνη δεν θα έχει μόνο ο ανάδοχος όπως συνέβαινε με το παλαιό καθεστώς (άρθρο 3α του π.δ. 350/1985), αλλά διευρύνεται ο κύκλος των υπεύθυνων προσώπων καθώς υπεύθυνα πλέον είναι όλα τα πρόσωπα που ευθύνονται για το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου. Τα πρόσωπα αυτά σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία είναι τα εξής:

α) O εκδότης, ο προσφέρων ή το πρόσωπο που ζητεί την εισαγωγή των κινητών αξιών για διαπραγμάτευση ανάλογα με την περίπτωση.

β) Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των παραπάνω προσώπων, καθώς και γ) Οι ανάδοχοι ή σύμβουλοι

Ουσιαστικά με τη καθιέρωση του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς για τον δίκαιο καθορισμό των τιμών κατά τις δημόσιες εγγραφές θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές (qualified Ιnvestors).

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η καρδιά του προβλήματος είναι ότι στις δημόσιες εγγραφές ο ίδιος όμιλος που μετέχει ως ανάδοχος βρίσκεται και στις δύο πλευρές της συναλλαγής με αποτέλεσμα πωλητής και αγοραστής στην πράξη να ταυτίζονται και μπορεί εύκολα να χειραγωγηθούν οι τιμές όταν οι εντολές είναι μεγάλες. Αυτή ακριβώς η στρέβλωση καταστρατηγεί την ανεξαρτησία των διαχειριστών ΑΕΔΑΚ και EEX σύμφωνα με τη 2η αρχή του Κώδικα Δεοντολογίας Θεσμικών που ισχύει από το 1998. Υπέρ του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών έχουν τεθεί οι ηγεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΣΜΕΧΑ.

Η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία είναι κείμενο μέγιστης εναρμόνισης (maximum harmonization) υπό την έννοια ότι δεν αφήνει στα κράτη-μέλη δυνατότητες παρέκκλισης ή διαφορετικής (δηλαδή αυστηρότερης) ρύθμισης). Συνεπώς, το κείμενο του νόμου είναι συνεπές προς τις επιλογές του κοινοτικού νομοθέτη.

Ο νόμος αντικαθιστά το καθεστώς για το ενημερωτικό δελτίο που προέβλεπαν το π.δ. 348/1985 και το π.δ. 52/1992 τα οποία ενσωμάτωναν την προϊσχύουσα κοινοτική νομοθεσία για το ενημερωτικό δελτίο. Κατά συνέπεια, μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου καταργούνται τα παραπάνω προεδρικά διατάγματα.

Το άρθρο αυτό προβλέπει την δυνατότητα αναδιοργάνωσης του ομίλου εταιρειών της εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες συνθήκες λειτουργίας του μετά την αφαίρεση των διοικητικής φύσεως αρμοδιοτήτων που είχε η εταιρεία Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. και οι άλλες εταιρίες του ομίλου. Σε κάθε περίπτωση οι περιορισμοί που υφίστανται για την οργάνωση και την λειτουργία των επιμέρους εταιρειών εξακολουθούν να ισχύουν και εφαρμόζονται στην απορροφώσα ή στην νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Το ίδιο άρθρο προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από τον όμιλο ΕΧΑΕ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε το εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο δεν θα έχει πλέον εν όψει της αναδιοργάνωσης αντικείμενο εργασίας, να αξιοποιηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή