O ΔΗΚΤΗΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλογισμός ευθυνών για βουτιά μετοχής και κερδών

Καταλογισμό ευθυνών ζητεί από την κυβέρνηση ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης, για την τεράστια αναντιστοιχία που παρουσιάζει η τιμή εισαγωγής και η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της εταιρείας ΣΙΔΜΑ (του ομίλου Βιοχάλκο), λίγους μήνες αφότου πέρασε την πόρτα της Σοφοκλέους. H μετοχή της εν λόγω εταιρείας, από τον Μάιο του 2005 που εισήχθη στο X.A., έχει χάσει το 50% της αξίας της, ενώ η κερδοφορία της επιχείρησης, η οποία πριν από την εισαγωγή της στη Σοφοκλέους είχε ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ για το 2004, θα είναι τώρα -όπως προειδοποιεί η ίδια η ΣΙΔΜΑ- μειωμένη κατά 65% έως 75% στο πρώτο εξάμηνο. O κ. Δραγασάκης, πέρα από την όλη ιστορία με τα κέρδη, την τιμή εισαγωγής και την εξέλιξή τους, που χαρακτηρίζει υπόθεση εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού, επισημαίνει επιπλέον ότι υπάρχει και παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, αφού -σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου- στελέχη του αναδόχου συμμετείχαν ή έχουν συγγενική σχέση με πρόσωπα της διοίκησης της ΣΙΔΜΑ.

Τι θα κάνουν οι Γάλλοι

Σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με την καταβολή μετρητών. H λήψη της σχετικής απόφασης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. H τράπεζα θα αντλήσει από την κεφαλαιαγορά 397 εκατ. ευρώ, με τη διάθεση 5 νέων μετοχών για κάθε 20 παλαιές, προς 15 ευρώ εκάστη. Μετά την αποσαφήνιση και των όρων της αύξησης, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τη… γαλλική αντίδραση της Credit Agricole, η οποία λίγες εβδομάδες πριν, εμμέσως πλην σαφώς, είχε χαρακτηρίσει υπερτιμημένη την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας.

Ταλαιπωρία Διαδικτύου

Το παροδικό πρόβλημα που αντιμετώπισε χθες το ελληνικό Internet (αδυναμία σύνδεσης, αργές ταχύτητες, κ.λπ.) μεταφράστηκε σε πολύωρη ταλαιπωρία για τους συνδρομητές κάποιων εκ των εταιρειών παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο και κυρίως της Hellas On Line (HOL). Από τις τέσσερις το απόγευμα, τα συστήματα της HOL, που ανήκει στον όμιλο EFG Eurobank αλλά έχει υπογράψει προσύμφωνο για μεταβίβασή της στην Intracom, ήταν εκτός λειτουργίας. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό πότε θα αποκατασταθούν πλήρως. Γρουσουζιά…

Ημερίδα για hedge fund

Ημερίδα για τις «εναλλακτικές μορφές επένδυσης» (Alternative Investments) με έμφαση στα hedge fund, θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο King George. Βασικοί ομιλητές θα είναι ο καθηγητής του London Business School Ουίλιαμ Φανγκ και δύο Αμερικανοί διαχειριστές εναλλακτικών μορφών επένδυσης, οι Τζον Γουλφ της Wolfhaus LLC και ο Ρόμπερτ Γκρέερ της Pacific Investment Management Company (PIMCO). Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πορεία του κλάδου των hedge fund, καθώς και τα διδάγματα από την εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, γιατί σήμερα είναι «σημαντικότερο από ποτέ το κυνήγι των απόλυτων αποδόσεων» κ.ά.

Φόροι και επενδύσεις

Οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου θα πρέπει να μειώσουν την εταιρική φορολογία, αν θέλουν να προσελκύσουν επενδυτές, διαφορετικά θα τις ξεπεράσουν οι ασιατικές χώρες, προειδοποιεί έκθεση του καναδικού ινστιτούτου CD Howe. Επιπλέον, η έκθεση καθιστά σαφές ότι χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, μπορεί να φαίνεται ότι έχουν χαμηλή φορολογία, η δομή, ωστόσο, των φορολογικών τους καθεστώτων αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για τους επενδυτές. Τουρκία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Σλοβακία και Ιρλανδία που βρίσκονται στον αντίποδα, αποτελούν παραδείγματα, λέει η έκθεση, φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή