Σε διάλογο η κατάργηση του T+3 για αγορά μετοχών μετά τις οξείες αντιδράσεις

Σε διάλογο η κατάργηση του T+3 για αγορά μετοχών μετά τις οξείες αντιδράσεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαβούλευση τίθεται, τελικώς η κατάργηση του χρονικού περιθωρίου T+3 στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Μετά τη σφοδρή αντίδραση των χρηματιστηριακών εταιρειών, η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πήρε πίσω την αιφνιδιαστική απόφαση για κατάργηση του T+3 και συμφώνησε στη διαβούλευση με τον ΣΜΕΧΑ και ενδεχομένως με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εισηγμένες εταιρείες. O πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Πιλάβιος, επέμενε χθες στην ανάγκη κατάργησης του T+3 υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι όσο οδυνηρές παρουσιάζονται από το σύνδεσμο των χρηματιστηριακών (ΣΜΕΧΑ). Δήλωσε ότι θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι έτσι ώστε «να σταματήσουν οι άτυπες μορφές πιστώσεων προς τους επενδυτές» και να «βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι επίσημες πιστώσεις».

Ο κ. Πιλάβιος συμφώνησε ότι το T+3 δίνει ρευστότητα στο χρηματιστήριο και αυξάνει τις συναλλαγές. Υποστήριξε, όμως, ότι ήταν εν πολλοίς γνωστό πως κάποτε θα καταργηθεί γιατί δεν ισχύει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. O πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρουσίασε και άλλους τέσσερις λόγους για την κατάργηση του T+3, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με την πίστωση των τριών ημερών. Εκτίμησε ότι δεν αποτελούν περισσότερο από το 5% – 10% του ημερήσιου τζίρου στο XA, όταν οι χρηματιστηριακές εταιρείες κάνουν λόγο για ποσοστά 30% – 40%. Κατά τον κ. Πιλάβιο, το T+3, σε μετοχές με χαμηλή εμπορευσιμότητα, οδηγεί σε μεγάλες διακυμάνσεις τιμών. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα συζητηθεί και το θέμα του margin που κατά τον κ. Πιλάβιο αποτελεί το μόνο θεσμοθετημένο τρόπο πίστωσης σήμερα.

Αντίθετος ο ΣΜΕΧΑ

Την αντίδραση του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) προκάλεσαν πληροφορίες για επικείμενη κατάργηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Τ+3 (κατάργηση της αγοράς μετοχών την Τ ημέρα και πώλησής τους μέσα στην ημέρα Τ+3). Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ, η απόφαση αυτή είναι αντιαναπτυξιακή, φιλομονοπωλιακή και αναμένεται να οδηγήσει τον ημερήσιο τζίρο του Χ.Α. σε δραματική μείωση κατά 30% με 40%, με αρνητικές συνέπειες για τα έσοδα της ΕΧΑΕ και τα μέλη του Χρηματιστηρίου, ιδίως για τις μικρές ιδιωτικές ΑΧΕ, των οποίων απειλείται η βιωσιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή