Ριζική ανανέωση προσωπικού η Εθνική

Ριζική ανανέωση προσωπικού η Εθνική

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο, μεγάλης κλίμακας, πρόγραμμα εθελουσίας έξοδου προσωπικού προετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα για το 2006, με στόχο τη ριζική ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της ειδικά στον νευραλγικό τομέα του δικτύου.

Παράλληλα με την εθελουσία έξοδο -η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της τράπεζας- θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις νέων ανθρώπων στο πρότυπο του προηγούμενου εγχειρήματος, οπότε είχαν αποχωρήσει περίπου 1.500 άτομα και είχαν προσληφθεί περισσότεροι από 500 μέσω ΑΣΕΠ.

Επιπροσθέτως, η Εθνική θα δώσει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του έτους σε όσους το επιθυμούν να αποχωρήσουν κάνοντας χρήση των όρων της προηγούμενης εθελουσίας. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300 υπάλληλοι θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα.

Τα σχέδια για νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είχαν αναφερθεί στο 3ετές επιχειρηματικό σχέδιο (στο οποίο όμως δεν έχουν ενσωματωθεί τα οφέλη μιας νέας εθελουσίας) που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2005, ενώ έχουν συζητηθεί εκτενώς και στις επαφές των επιτελών της Εθνικής με ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η διοίκηση της τράπεζας, μετά τη μεγάλη επιτυχία του προηγούμενου επιχειρήματος, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει γρήγορα σε μια νέα, σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, εθελουσία έξοδο, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 άτομα.

Μια από τις αδυναμίες της τράπεζας θεωρείται το «γηρασμένο» προσωπικό του δικτύου, το οποίο έχοντας γαλουχηθεί με άλλη νοοτροπία είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τραπεζικές απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της ETE έχει ενθουσιαστεί με το νέο «αίμα» που μπήκε στην τράπεζα μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, καθώς πρόκειται για νέα παιδιά, πτυχιούχους πανεπιστημίων, με γνώσεις ξένων γλωσσών, τα οποία θεωρείται ότι κάνουν τη διαφορά. Το νέο «αίμα» έχει αναβαθμίσει αποφασιστικά το δίκτυο της τράπεζας και συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια «αντεπίθεσης» της Εθνικής στην τραπεζική αγορά, με έμφαση τη λιανική τραπεζική.

Σημαντική παράμετρος είναι και το κόστος, καθώς οι νέοι υπάλληλοι της τράπεζας ξεκινούν από νέα, σημαντικά χαμηλότερη οικονομική βάση, συμβάλλοντας έτσι ακόμα περισσότερο στην αύξηση της παραγωγικότητας της τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την προηγούμενη εθελουσία έξοδο και τη μείωση του προσωπικού της κατά 1.500 άτομα η τράπεζα πέτυχε τη μείωση του κόστους προσωπικού κατά 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αποτελέσματα 6μήνου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου. H εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά, παρά την πολυήμερη απεργία του Ιουνίου. Στελέχη της τράπεζας εκτιμούν ότι η «παραγωγή» του Ιουνίου μειώθηκε κατά 60%, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι μια απεργία λίγων εβδομάδων δεν μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους που έχει θέσει στο business plan η διοίκηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το φθινόπωρο η Εθνική έχει ακολουθήσει μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική marketing στον τομέα της λιανικής. H διοίκηση της ETE, από τις ΗΠΑ όπου θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό να δώσει μια «γεύση» για την πορεία του ομίλου και κατά το τρίτο τρίμηνο, για να διαλύσει κάθε αμφιβολία για τις επιπτώσεις της απεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή