Πολύτιμα μέταλλα, μαύρος χρυσός και νομίσματα

Πολύτιμα μέταλλα, μαύρος χρυσός και νομίσματα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περίπτωση του πετρελαίου, ισχύει ότι ακόμη κι αν χάνει κανείς ως καταναλωτής, μπορεί να κερδίσει πολλαπλάσια ως επενδυτής. Τα πετρελαϊκά συμβόλαια έχουν επιτύχει κέρδη 58% από την αρχή του έτους. Περίπου στο μισό κυμαίνονται οι αποδόσεις χρυσού και αργύρου.

Το πετρέλαιο. Είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής ως προς τις αποδόσεις από την αρχή του έτους, επιτυγχάνοντας κέρδη κατά 58,02% (με επένδυση από δολάριο).

Το ράλι ανόδου, ξεκίνησε από τον πόλεμο του Ιράκ και πλέον συντηρείται από άλλους παράγοντες ξένους προς την προσφορά και τη ζήτηση, όπως οι τυφώνες, ενώ η αγορά εκτιμά οτι συντηρείται πλέον από αφορμές και όχι από αιτίες και προβλέπει ότι θα παραμείνει για λίγο χρονικό διάστημα σε υψηλά επίπεδα και στη συνέχεια θα υποχωρήσει.

Χρυσός και ασήμι

Δύο ακόμη εμπορεύματα με σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, που ακολουθούν στην πρωτιά το πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, τη δεύτερη θέση ως προς τις αποδόσεις κερδίζει το ασήμι έναντι του ευρώ, καθώς τα κέρδη του από τις 3 Ιανουαρίου έχουν ενισχυθεί κατά 26,25%.

Σημαντικά κέρδη έναντι του ευρώ απέδωσε και ο χρυσός, που αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά 21,37%.

Οι αποδόσεις των δύο αυτών εμπορευμάτων έναντι του δολαρίου είναι μεν μικρότερες, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της «κούρσας». Ετσι, το ασήμι έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 14,37% και ο χρυσός έναντι του δολαρίου κατά 10,08%.

Ευρώ και δολάριο

Πρόκειται για μια επένδυση που περιέχει κίνδυνο και πράγματι αν στην αρχή του έτους ο κάτοχος δολαρίων «πόνταρε» στην ισοτιμία με το ευρώ τότε σήμερα θα κατέγραφε απώλειες 9,25% και θα ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων της χρονιάς. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή μετέτρεπε τα ευρώ σε δολάρια, θα κατέγραφε κέρδος 9,25% και θα είχε κάνει μια από τις έξυπνες κινησεις του 2005. Αν μάλιστα, είχε επενδύσει σε libor δολαρίου διάρκειας ενός έτους, τότε θα είχε επιτύχει απόδοση 3,11% που είχε το libor συν το 9,25% και συνεπώς θα είχε αυξήσει τα κεφάλαιά του κατά 12,36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή