Αισιοδοξούν οι ξένοι για ακόμα καλύτερες μέρες των τραπεζών

Αισιοδοξούν οι ξένοι για ακόμα καλύτερες μέρες των τραπεζών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπημένη ενασχόληση των ξένων επενδυτικών οίκων αποτελεί πλέον ο τραπεζικός κλάδος, καθώς δεν υπάρχει εβδομάδα που να μη δημοσιοποιηθεί μια έκθεση για τον κλάδο ή κάποια μεμονωμένη τράπεζα.

Κοινό σημείο όλων των εκθέσεων είναι η αισιοδοξία για τις προοπτικές του κλάδου και οι προσδοκίες για ακόμα καλύτερη χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζικών μετοχών. H αισιοδοξία των ξένων οίκων πηγάζει κυρίως από τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς (κυρίως στον τομέα της λιανικής) αλλά και τη βαλκανική προοπτική, η οποία γοητεύει ολοένα και περισσότερο τους ξένους.

Citigroup, UBS, CSFB, Merrill Lynch, HSBC, JP Morgan Smith Barney, Keefe Bruyette & Wood είναι τα βασικά «ξένα σπίτια» που ασχολούνται με τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Ωστόσο, η έντονη ενασχόληση των ξένων οίκων με τις ελληνικές τράπεζες ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Εγχώριοι αναλυτές κάνουν λόγο για χρηματιστηριακές υπερβολές και άλλοι, περισσότεροι υποψιασμένοι συνδυάζουν τον «ξαφνικό έρωτα» των ξένων οίκων με τις φιλοδοξίες τους να αναλάβουν νέες επενδυτικές δουλείες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις ίδιες τις τράπεζες.

Για παράδειγμα, η UBS σε πρόσφατη έκθεσή της για τις τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ξεχώρισε την Αγροτική Τράπεζα ως την κορυφαία επιλογή της. H UBS μπορεί να έχει δίκιο όταν αναφέρει την Αγροτική ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εξυγίανσης στην Ευρώπη, ωστόσο μοιραία γίνονται «συνδέσεις» με το γεγονός ότι η UBS είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της τράπεζας και οργάνωσε την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζουμε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η διάθεση του 10% των μετοχών της ATE σε ξένους επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, πάντως, σημειώνεται πως η νέα διοίκηση της τράπεζας με επικεφαλής τον κ. Δ. Μηλιάκο ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων (που κουβαλούσε πολλές αμαρτίες), την περιστολή των δαπανών και την εν γένει λειτουργία της τράπεζας με όρους αγοράς.

Μια ακόμα αξιοσημείωτη σύμπτωση εντοπίζεται στην Τράπεζα Κύπρου. Πριν από λίγες ημέρες η Deutsche Bank ξεκίνησε την «παρακολούθηση» της Τράπεζας Κύπρου και κατά την πρώτη έκθεσή της συνέστησε αγορά θέτοντας ως τιμή-στόχο τα 4,72 ευρώ. Κατά πληροφορίες, η Deutsche Bank είναι ο ένας, εκ των δύο που έχουν επιλεγεί, ξένος οίκος που θα οργανώσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 193 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι ξένοι δεν ανακάλυψαν χθες τις τράπεζες, αλλά από το 2003 πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού αγοράζουν συστηματικά τραπεζικές μετοχές αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και είναι φυσικό, οι καλές αποδόσεις να προσελκύουν και νέα χαρτοφυλάκια. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα το 2005 είχε πολλές «δουλειές» για τους ξένους οίκους, κυρίως με τη διάθεση πακέτων μετοχών του Δημοσίου σε ξένους. Και όταν θέλεις να πουλήσεις μετοχές εταιρειών μιας χώρας, είναι λογικό να θέλεις να φτιάξεις κλίμα και να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Σήμερα, ξένοι επενδυτές ελέγχουν περίπου το 30% των μετοχών των πέντε μεγαλύτερων εγχώριων τραπεζών και η τρέχουσα αξία της συμμετοχής τους εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ. H υψηλότερη συμμετοχή ξένων εντοπίζεται στην Εθνική Τράπεζα ελέγχοντας το 33% των μετοχών της και ακολουθούν η Alpha Bank με περίπου 32%, η Τράπεζα Πειραιώς με 26%, η Eurobank με 20%, ενώ στο 20% διαμορφώνεται η συμμετοχή των ξένων στην Εμπορική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή