Από το «σεντούκι» του παππού μέχρι τον τραπεζικό τόκο

Από το «σεντούκι» του παππού μέχρι τον τραπεζικό τόκο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, υποδέχθηκαν το «σεντούκι» που φύλαγαν οι παππούδες μας τις οικονομίες τους και είναι η γνωστή σε όλους τραπεζική αποταμίευση. Επίσης, γνωστό είναι ότι όπως το σεντούκι δεν επεφύλασσε καμία απολύτως αποδοση, έτσι και σήμερα οι τραπεζικές καταθέσεις στο ταμιευτήριο δεν αυξάνουν τα κεφάλαια, καθώς τα επιτόκια είναι πλέον πολύ χαμηλά. Αλλωστε οι αριθμοί μιλούν, και από αυτήν την επένδυση, ο μέσος όρος όλων των καταθέσεων αυτής της κατηγορίας απολαμβάνει απόδοση μόλις 0,89%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν σε τρεχούμενο λογαριασμό, θα τοκιστούν κατά 1,15%, ενώ στο ταμιευτήριο κατά 0,87%.

Προθεσμιακή κατάθεση

Ομως έχει παρέλθει ο καιρός του σεντουκιού, έτσι και η παλιά τακτική των κλειστών κεφαλαίων αποτελεί σήμερα μια γραφική ανάμνηση. Μια επένδυση ασφαλής και αποδοτική μέχρι και πριν από δέκα δεκαπέντε περίπου χρόνια, όταν τα επιτόκια ήταν υψηλά και οι πολίτες «έκλειναν» τις οικονομίες τους σε κάποια τράπεζα, κερδίζοντας μεγάλες αποδόσεις για ένα ή περισσότερα χρόνια. Και όσο μεγαλύτερο το διάστημα, τόσο μεγαλύτερη και η απόδοση, ενώ ταυτόχρονα δεν είχαν κανένα απολύτως ρίσκο. Σήμερα, το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων μπορεί να φτάσει μέχρι και 2% κατά μέσο όρο, ενώ ξεκινά από ακόμη χαμηλότερα επίεπδα, δηλαδή από την περιοχή του 0,5%. Ετσι, οι προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους έχουν μέσο όρο επιτοκίου 2,18%, των δύο ετών ο μέσος όρος επιτοκίου διαμορφώνεται στο 2,48% και το επιτόκιο overnight περιορίζεται μόλις στο 0,55%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή