Χλωμή και άνευρη η Σοφοκλέους

Χλωμή και άνευρη η Σοφοκλέους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τράπεζες, διυλιστήρια, ΔΕΚΟ και πληροφορική ήταν οι πρωταγωνιστές της Σοφοκλέους για την προτελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου που ολοκληρώθηκε χθες, με την αγορά να συσσωρεύει δυνάμεις στα επίπεδα των 3.250 μονάδων. Χλωμή και άνευρη η Σοφοκλέους, εμφανίζει ισχυρά σημάδια κόπωσης καθώς τα blue chips έχουν δώσει υπεραποδόσεις το τελευταίο διάστημα και χρειάζεται μία περίοδος συντήρησης έτσι ώστε να επανεμφανισθούν νέες δυνάμεις και να πραγματοποιηθούν νέες τοποθετήσεις. Οπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, το χρηματιστήριο θα κινηθεί τις επόμενες συνεδριάσεις στα επίπεδα των 3.250 μονάδων και σε επίπεδο 20άρη τις 1.800 μονάδες. Ως επικρατέστερο σενάριο προκρίνεται αυτό της πλαγιολισθητικής κίνησης με συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για μικρής κεφαλαιοποίησης. Πάντως το διεθνές κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, ο τζίρος συρρικνώθηκε σημαντικά, οι πωλητές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν δείχνουν επιθετικές διαθέσεις, ενώ πιθανότατα τα αποτελέσματα εξαμήνου και το διεθνές κλίμα θα διαμορφώσουν τάση και διαθέσεις.

Τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώνεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, αφού η διορία δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεβρίου. H μέχρι τώρα εικόνα είναι θετική, με τις εισηγμένες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα να εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων και κερδών. Τα επιχειρηματικά deals εντοπίζονται στους κλάδους των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, των τροφίμων, του εμπορίου. Παράλληλα η Κυβέρνηση σχεδιάζει την διάθεση ποσοστού της Αγροτικής τράπεζας, της Εμπορικής αλλά και της ΔΕΗ σε εγχώριους και ξένους επενδυτές ενώ επισπεύδονται οι ενέργειες για την είσοδο των εταιρειών Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη Σοφοκλέους. Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι διαθέσεις μετοχών από τις ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 2005 και οι προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων μέσα στη χρονιά που διανύουμε, συντηρούν και ενισχύουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον της αγοράς μετοχών, στοιχείο το οποίο ενδυναμώνει την αισιοδοξία για συνέχιση των ανοδικών τάσεων και διατήρηση της δυναμικής και για το άμεσο μέλλον. O γενικός δείκτης συνεχίζει να υποστηρίζεται κυρίως από τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των αλλοδαπών επενδυτών στη Σοφοκλέους, τα στοιχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών καταδεικνύουν ότι 41% προέρχεται από το Λουξεμβούργο, 25% από τη Μεγάλη Βρετανία, 8% από την Κύπρο και ποσοστό 13% από τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντιστοιχούν στο 49% και από τα Νησιά Καϊμάν στο 13%.

Αντίθετα οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές συνεχίζουν να απέχουν από το XA, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις σε αρκετές μετοχές κυρίως του εικοσάρη και του σαραντάρη κρίνονται ικανοποιητικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή