«Μαγνήτες ταλέντων» οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο έλλειμμα

«Μαγνήτες ταλέντων» οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο έλλειμμα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσέλκυση ταλαντούχων στελεχών συνιστά την υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση του μέλλοντος. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε ο τομέας Ανθρώπινων Πόρων της εταιρείας Deloitte Touche Tohmatsu, με τη συμμετοχή 1396 Διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού από 60 χώρες, το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2005. Μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται σημαντική μετατόπιση του ενδιαφέροντος στις πρακτικές προσέλκυσης ταλέντων και επένδυσης στο Ανθρώπινο Δυναμικό, με έναν τρόπο πολύ πιο ολοκληρωμένο, καθώς φαίνεται ότι για πρώτη φορά, επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους συμφωνούν στο ότι τα στελέχη αποτελούν το πλέον σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτουν και αποφασίζουν να επενδύσουν σε αυτά.

Ποσοστό 69% των ερωτηθέντων ανέφεραν την προσέλκυση νέων ταλέντων ως τη μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την ανταγωνιστικότητα, ενώ ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό της τάξης του 66% ανέφερε την αδυναμία διατήρησης των ταλαντούχων στελεχών ως βασική απειλή του μέλλοντος για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Deloitte, τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στην καθολικότητα του φαινομένου της διαρκούς διεύρυνσης του χάσματος ικανοτήτων, καθώς η γενιά των baby boomers, η οποία ηγείται σήμερα αρκετών επιχειρήσεων, σταδιακά παραχωρεί τη θέση της στην επόμενη γενιά, με δυσμενείς συνέπειες για εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν προετοιμάζονται εγκαίρως.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκφράζει την πεποίθηση ότι θα βρεθεί πολύ σύντομα -αν δεν βρίσκεται ήδη- αντιμέτωπο με σημαντική έλλειψη στελεχών ικανών να αναλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις. Η άποψη αυτή στηρίζεται επίσης από τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχώς συρρικνώνεται ο αριθμός των στελεχών ηλικίας 25 – 29 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό όσων εξέρχονται. Το πρόβλημα βεβαίως περιπλέκεται περαιτέρω εξαιτίας του αυξανόμενου προσδόκιμου ζωής αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτό καθαυτό το πρόβλημα δεν προκαλεί προς το παρόν μεγάλη ανησυχία στην πλειονότητα των Διευθυντών Ανθρώπινων Πόρων, καθώς μόλις ποσοστό 13% αυτών το επισημαίνουν. Υπάρχουν ωστόσο σοβαρότατες ενδείξεις μαζικής εξόδου έμπειρων στελεχών από την αγορά εργασίας, μέσα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Στο σημείο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί ένα βαθύτατο και χρόνιο έλλειμμα στελεχών, με ορισμένες περιοχές και χώρες να πλήττονται περισσότερο από άλλες, αναλόγως προς τα αντίστοιχα δημογραφικά στοιχεία.

Το προαναφερθέν στοιχείο ίσως να εξηγεί επιπλέον σε έναν βαθμό το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ποσοστό 46%, δήλωσαν ότι τόσο οι ραγδαίες δημογραφικές μεταβολές όσο και η διαφαινόμενη έλλειψη ικανοτήτων (σφυρηλατημένων από την εμπειρία) αποτελούν θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου. Οι περισσότεροι μάλιστα διακρίνουν μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στη διαχείριση ταλέντου και τις επιχειρηματικές επιδόσεις. Επιπλέον, ποσοστό 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι τακτικές διαχείρισης ταλέντου επηρεάζουν τη συνολική παραγωγικότητα μιας επιχείρησης, ενώ ποσοστό 40% σημειώνει ότι επηρεάζει την ικανότητά της να καινοτομεί. Τέλος, το ένα τρίτο του συνόλου, ή ποσοστό 33%, αναγνωρίζει ότι η αναποτελεσματική διαχείριση ταλέντου περιορίζει την ικανότητα μιας επιχείρησης να επιτύχει τους προσδοκώμενους ρυθμούς παραγωγικότητας αλλά και να ικανοποιήσει τους πελάτες της.

Προκειμένου να αποφύγουν τις δυσμενέστατες συνέπειες, οι οποίες μάλιστα τοποθετούνται με χρονικό ορίζοντα το 2008, οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταστούν «μαγνήτες ταλέντων», επισημαίνουν οι ερευνητές της Deloitte. Εξάλλου, όσοι οργανισμοί περιμένουν τη συνδρομή της Πολιτείας, μάλλον θα απογοητευτούν, καθώς η αποτελεσματικότητα των όποιων παρεμβάσεων δύνανται να πραγματοποιηθούν σε κυβερνητικό επίπεδο, μόνο επιφανειακή μπορεί να είναι, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία επέρχονται οι δημογραφικές μεταβολές. Ωστόσο, θετικό κρίνεται το γεγονός ότι για περίπου μισές από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, το ζήτημα αυτό έχει ήδη αναδειχθεί, σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου.

Περαιτέρω, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 69% σημείωσαν ότι μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το επερχόμενο έλλειμμα ταλέντων, είναι η θέσπιση προγραμμάτων ενίσχυσης της εταιρικής κουλτούρας, ενώ ποσοστό 59% ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλουτισμού των υπάρχοντων ρόλων. Ακόμη, το 62% των διευθυντών Ανθρώπινων Πόρων που συμμετείχαν στην έρευνα της Deloitte υπογράμμισε ότι έχει ήδη αποσαφηνίσει τις ικανότητες που αναζητά στα νέα στελέχη προκειμένου η επιχείρηση να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον παραμένοντας ανταγωνιστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή