Εκδίδουν παράνομες άδειες πρατηρίων υγρών καυσίμων

Εκδίδουν παράνομες άδειες πρατηρίων υγρών καυσίμων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή επίθεση κατά του υπουργείου Μεταφορών για την έκδοση νέων αδειών σε πρατήρια υγρών καυσίμων εξαπέλυσε χθες η ηγεσία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Μακρυβέλλιος έκανε λόγο για την ύπαρξη κυκλώματος έκδοσης παράνομων αδειών πρατηρίων υγρών καυσίμων, τόσο στο υπουργείο Μεταφορών, όσο και στις διευθύνσεις Μεταφορών των Νομαρχιών. O κ. Μακρυβέλλιος περιέγραψε για πρώτη φορά ένα γενικότερο πρόβλημα αδειοδότησης των πρατηρίων, με αποτέλεσμα το 10-12% των πρατηρίων της χώρας να λειτουργεί χωρίς άδεια. Στο στόχαστρο του κ. Μακρυβέλλιου βρέθηκε χθες και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την οποία εκτίμησε ότι δεν έχει τα περιθώρια να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς περί «αρρυθμιών» στην αγορά καυσίμων, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την έκδοση νέων αδειών πρατηρίων, ο κ. Μακρυβέλλιος τόνισε, ότι το υπουργείο Μεταφορών και οι αρμόδιες υπηρεσίες τους στις Νομαρχίες καταστρατηγούν τον νόμο 2465/97 που απαγορεύει την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων σε σημεία που απέχουν λιγότερο από 200 μέτρα από χώρους συνάθροισης περισσότερων των 50 ατόμων, όπως σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία, πολυκαταστήματα, θέατρα, κινηματογράφους, σούπερ μάρκετ κ.ά. H διάταξη αυτή, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, καταστρατηγείται με τη διαμεσολάβηση «δύο εξειδικευμένων τεχνικών γραφείων που βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και των Νομαρχιών και εκδίδουν άδειες με τη μετονομασία των πρατηρίων σε «σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων – parking». Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, έχουν εκδοθεί 8-10 τέτοιες άδειες, ορισμένες από τις οποίες δόθηκαν παρά την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας και την έκδοση απογορευτικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα το πρατήριο στον κεντρικό σταθμό ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί παρά τη στέρηση άδειας από τον περιφερειάρχη. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, καθώς και της Νομαρχίας Αθηνών, έχουν μετατραπεί σε «σφηκοφωλιές», που σε συνεργασία με συγκεκριμένα τεχνικά γραφεία εκδίδουν παράνομες άδειες πρατηρίων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυβέλλιος, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί έχει στραφεί ήδη στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, αρνείται να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους του κλάδου. Χρυσα Λιαγγου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή