Τον Δεκέμβριο η «νέα» Σοφοκλέους

Τον Δεκέμβριο η «νέα» Σοφοκλέους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εποχή και αλλαγή σελίδας για τη Σοφοκλέους καθώς από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2005, τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η έγκριση του κανονισμού ελήφθη ομόφωνα από το δ.σ. του X.A. στη συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου 2005, ενώ ο κανονισμός θα λάβει την έγκριση νομιμότητας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

– Αναδιάρθρωση Αγορών. Κατάργηση των 4 υφιστάμενων αγορών, δηλαδή της Κύριας, της Παράλληλης, της NEXA και της ΕΑΓΑΚ, αλλά και των κατηγοριών Ειδικής Ρευστότητας και Επιτήρησης.

Το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται θα ενταχθεί σε 3 κατηγορίες:

1. Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης: Κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ. Εμπορευσιμότητα άνω του 15% ετησίως ή 10% ετησίως και ταυτόχρονο spread μικρότερο του 2%. Διασπορά άνω του 20%.

2. Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης: Κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 100 εκατ. ευρώ. Εμπορευσιμότητα άνω του 5% ετησίως. Διασπορά άνω του 10%. Τιμή διαπραγμάτευσης μεγαλύτερη από 0,30 ευρώ. Μετοχές που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ή των Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών.

3. Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών: Χαμηλή διασπορά μικρότερη από το 10%. Εμπορευσιμότητα μικρότερη από 5% ετησίως ή spread μεγαλύτερο από 6%. Τιμή διαπραγμάτευσης μικρότερη από 0,30 ευρώ. Συσσωρευμένες ζημίες μεγαλύτερες από το 50% των Ιδίων Κεφαλαίων. Διαμόρφωση Ιδίων Κεφαλαίων σε επίπεδο μικρότερο από το 50% του Μετοχικού Κεφαλαίου. Αρνητικά EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων). Σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπαγωγή στα άρθρα 44, 45 και 46 του N. 1892/1990. Ασαφείς διατυπώσεις στο πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή (κατόπιν υποδείξεως της Ε.Κ.).

-Προϋποθέσεις εισαγωγής νέων εταιρειών

Με δεδομένη την ύπαρξη πλέον μιας μόνο αγοράς καθορίζονται τα κριτήρια εισαγωγής σε αυτήν ως εξής: Ελάχιστη διάρκεια ζωής η 3ετία ως ανώνυμη εταιρεία και διασπορά 25% και 2.000 άτομα. Ελάχιστο ύψος Ιδίων Κεφαλαίων 15 εκατ. ευρώ (σήμερα 12 εκατ. ευρώ). Ελάχιστη Κερδοφορία, κέρδη προ φόρων τριετίας 12 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ ανά έτος ή

ΕΒΙΤDΑ τριετίας 16 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερο από 4 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Ειδικά μέτρα

Για να διευκολύνεται η εισαγωγή εταιρειών μικρότερου μεγέθους θα γίνονται αποδεκτές εταιρείες με μικρότερα ίδια κεφάλαια και χαμηλότερη κερδοφορία, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιο μέλος του X.A. θα αναλαμβάνει να λειτουργήσει ως σπόνσορας (υποστηρικτής) και οι μέτοχοι της εταιρείας θα δέχονται δέσμευση για τη διάθεση των μετοχών τους (Lock up) για τον πρώτο χρόνο.

Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις αυτές οι προϋποθέσεις Ιδίων κεφαλαίων και Κερδοφορίας διαμορφώνονται ως εξής: Ελάχιστο ύψος Ιδίων Κεφαλαίων: 3 εκατ. ευρώ. Ελάχιστη Κερδοφορία, κέρδη προ φόρων τριετίας 4 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ ανά έτος, ή EBITDA τριετίας 6 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερο από 1,5 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Ο σπόνσορας θα έχει τις κάτωθι υποχρεώσεις: Εκδοση μιας ετήσιας ανάλυσης. Ανανέωση της ανάλυσης (update) με τη δημοσίευση των τρίμηνων και εξάμηνων αποτελεσμάτων. Μία παρουσίαση ετησίως στην ιστορική αίθουσα του X.A. Παροχή ρευστότητας όταν δεν υπάρχει ζήτηση ή προσφορά μετοχών στην αγορά.

Το ωράριο των διαπραγματεύσεων

Η συνεχής διαπραγμάτευση θα ξεκινάει στις 11.30 για την κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης και στις 14.00 γι’ αυτήν της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης και θα ολοκληρώνεται στις 16.30 και για τις 2 κατηγορίες. H τιμή κλεισίματος στις μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης θα προσδιορίζεται με δημοπρασία που θα πραγματοποιείται μεταξύ 16.30 και 16.45. Στο χρονικό διάστημα από 16.45 έως 17.00 θα πραγματοποιούνται συναλλαγές στη μέση σταθμική τιμή της συνεδρίασης, ικανοποιώντας έτσι τη σχετική ζήτηση, που επιβάλλεται από τον κανονισμό πολλών επενδυτικών οίκων. Τέλος, για την κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών θα πραγματοποιούνται 3 δημοπρασίες στις 14.00, 15.30 και 16.30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή