«Βαρίδι» στις Μινωικές η άνοδος καυσίμων

«Βαρίδι» στις Μινωικές η άνοδος καυσίμων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμό ζημιών στον όμιλο και διεύρυνση ζημιών στη μητρική εμφανίζει η ακτοπλοϊκή εταιρεία Μινωικές Γραμμές για το α΄ εξάμηνο του 2005.

Το περασμένο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου η εταιρεία μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών που κατείχε στις εταιρείες FORTHnet και ANEK ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του F/B ΔΑΙΔΑΛΟΣ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε χθες από τη διοίκηση της Attica Group ότι αύξησε τη συμμετοχή της στις Μινωικές Γραμμές από 10,51% σε 11,61% (αύξηση +1,1%) αγοράζοντας επιπλέον μέσω X.A. 781.000 μετοχές των Μινωικών Γραμμών.

Στα εξαμηνιαία καθαρά αποτελέσματα των Μινωικών Γραμμών περιλαμβάνεται και το μέρισμα το οποίο έλαβε η εταιρεία από τη συμμετοχή της στην εταιρεία Hellenic Seaways, ποσού 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο εμφανίζεται στα χρηματοοικονομικά έσοδα. Οσον αφορά τα μεγέθη εξαμήνου, ο κύκλος εργασιών των Μινωικών Γραμμών σε επίπεδο μητρικής ανήλθε στα 83,1 εκατ. ευρώ έναντι 79,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2004, παρουσιάζοντας αύξηση 4,6%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 18,0 εκατ. ευρώ έναντι 18,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 0,4 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο λειτουργικού κέρδους έφτασε στο 21,7%. Τα καθαρά αποτελέσματα της περιόδου εμφάνισαν ζημία 4,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 4,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2004.

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 83,4 εκατ. ευρώ έναντι 79,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2004, αυξημένος κατά 4,6%. H εισηγμένη ακτοπλοϊκή εταιρεία επισημαίνει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της τρέχουσας χρονιάς είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2004 και η δραματική αύξηση της τιμής των καυσίμων, που σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνει το 60% και επιβαρύνει υπέρογκα τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων όλων γενικά των εταιρειών.

Εντούτοις, η σημαντική βελτίωση που παρατηρείται στη μεταφορική κίνηση δημιουργεί προϋποθέσεις για απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από το κόστος των καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή