Αντιπαράθεση OTE – παρόχων για την προεπιλογή φορέα

Αντιπαράθεση OTE – παρόχων για την προεπιλογή φορέα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε χθες μεταξύ OTE και εναλλακτικών παρόχων, με αφορμή την προεπιλογή φορέα. Με Προσωρινή Διαταγή που εξέδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), ο OTE καλείται να απέχει από κάθε ενέργεια κατάργησης της προεπιλογής φορέα συνδρομητών η οποία δεν είναι σύμφωνη με τη διαδικασία κατάργησης Προεπιλογής. Επιπλέον, ο OTE καλείται να σταματήσει πρακτικές που καταγγέλλουν οι εναλλακτικοί πάροχοι, σύμφωνα με τις οποίες δεν ενεργοποιεί την Προεπιλογή Φορέα, δηλαδή τη δυνατότητα ενός συνδρομητή εναλλακτικού δικτύου να καλεί χωρίς το τετραψήφιο πρόθεμα.

Η Προσωρινή Διαταγή εκδόθηκε στο πλαίσιο σχετικής Ακρόασης που πραγματοποίησε η EETT, με αντικείμενο τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του OTE έπειτα από καταγγελία του συνδέσμου των εναλλακτικών παρόχων (ΣΑΤΠΕ). O ΣΑΤΠΕ προχώρησε χθες σε καταγγελία του OTE τόσο στην EETT όσο και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αυθαίρετοι έλεγχοι

Η κίνηση του Συνδέσμου «πραγματοποιείται σε συνέχεια επιστολής που απέστειλε ο OTE μεταξύ άλλων, στις εταιρείες-μέλη του ΣΑΤΠΕ και δηλώνει την απόφασή του να προχωρεί σε απορρίψεις αιτημάτων ενεργοποίησης προεπιλογής φορέα που αποστέλλουν πάροχοι στον OTE» για λόγους διαφορετικούς από εκείνους που προβλέπονται ρητά στον «Κανονισμό Εισαγωγής Προεπιλογής Φορέα στην Ελληνική Αγορά». Σύμφωνα με τον Κανονισμό, ο OTE έχει δικαίωμα να απορρίψει αιτήματα ενεργοποίησης προεπιλογής φορέα μόνο για τέσσερις περιοριστικά αναφερόμενους και αποκλειστικούς λόγους.

Η διοίκηση του ΣΑΤΠΕ υποστηρίζει ότι «ο OTE, για άλλη μία φορά και παρά την ιδιαίτερη υποχρέωση που έχει να απέχει από αθέμιτα ανταγωνιστικές ενέργειες, λόγω της σημαντικής του ισχύος στην αγορά, επιλέγει να παρακάμψει το νόμο και προβαίνει αυθαίρετα σε τηλεφωνικό έλεγχο των ονομαστικών καταστάσεων των συνδρομητών που παραλαμβάνει από τις εταιρείες, με αιτήματα ενεργοποίησης προεπιλογής φορέα». Επιπλέον, «καταγράφει τις εν λόγω συνομιλίες με σκοπό -όπως ισχυρίζεται- τη διακρίβωση του αν πράγματι οι καταστάσεις αυτές ανταποκρίνονται σε αληθινά αιτήματα των συνδρομητών των αντίστοιχων παρόχων. Στη συνέχεια, ο ίδιος αυτοβούλως αγνοεί τις νόμιμες διαδικασίες και δηλώνει απερίφραστα ότι εάν κάποιο αίτημα αποδειχθεί ότι δεν είναι αληθινό, απορρίπτει την ενεργοποίηση της εν λόγω προεπιλογής».

Παραβιάσεις

Κατά τον ΣΑΤΠΕ, «με την πρακτική αυτή ο OTE δεν παραβιάζει μόνο την τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία και τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, αλλά και τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού οι καταστάσεις με τα αιτήματα ενεργοποίησης προεπιλογής φορέα αποστέλλονται στο Τμήμα Χονδρικής του OTE, το οποίο, όπως είναι ευνόητο, έχει ως πελάτες μόνο εταιρείες κι όχι φυσικά πρόσωπα-συνδρομητές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή