Επιχείρηση εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας

Επιχείρηση εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπογραφή μιας συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και του Ρωσικού Συνδέσμου Βιομηχάνων – Επιχειρηματιών και ενός Πρωτοκόλλου από την 5η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας, χθες στη Μόσχα, επιχειρείται η αναθέρμανση και περαιτέρω εμβάθυνση της αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Για τον σκοπό αυτό, στη ρωσική πρωτεύουσα έχει μεταβεί από το βράδυ της Τρίτης μεγάλη ελληνική αποστολή. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, συμμετέχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Μπασιάκος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρ. Φώλιας, βουλευτές, αντιπροσωπείες οκτώ υπουργείων, πρόεδροι επιμελητηρίων και επαγγελματικών ενώσεων, και περίπου 180 εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

«Η αποστολή αυτή σκοπό έχει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικής εξαγωγικής παρουσίας στη ρωσική αγορά και υλοποιεί την προγραμματική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της χώρας μας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στη Μόσχα, τον περασμένο Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον κ. υπουργό Γεωργίας Γκορντίεφ, τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πριμακόφ, ενώ σήμερα μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Μόσχας κ. Λουζκόφ και με τους Ρώσους υφυπουργούς Εξωτερικών κ. Γκρούσκο και Γιακοβένκο.

Το κρίσιμο βήμα

Από τις πρώτες συζητήσεις με τα μέλη της ελληνικής αποστολής προκύπτει ως ένα εκ των κεντρικών συμπερασμάτων ότι αποδείχθηκε ιδιαιτέρως χρήσιμη η παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να κλειστούν επαφές Ελλήνων επιχειρηματιών με τη ρωσική πλευρά. Τα ραντεβού που ζητούσαν οι Ελληνες με τους Ρώσους σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονταν ακόμα και σε πολύμηνη καθυστέρηση επιβεβαίωσης και πραγματοποίησης. Από χθες, λοιπόν, ο δίαυλος επαφών φαίνεται πως άνοιξε για τα καλά στην πράξη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, όπως προκύπτει και από τις συμφωνίες-πλαίσια που υπεγράφησαν χθες, είναι θέματα σχετικά με την Ενέργεια (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια) και με τον Τουρισμό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επεδείχθη έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για προσέλκυση ελληνικών επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς, ενώ, παράλληλα, αρκετές συζητήσεις έγιναν τόσο για τον τραπεζικό τομέα όσο και για το κεφάλαιο των Μεταφορών (ναυτιλία, οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικό δίκτυο).

«Εμείς οι πολιτικοί χρειαζόμαστε για να ανοίγουμε πόρτες. Οι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που είναι απαραίτητοι για να τις κρατούν ανοιχτές», υπογράμμιζε λίγη ώρα αργότερα ο κ. Φώλιας.

«Προσβλέπουμε στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, όπου προωθούμε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, νωπά και τυποποιημένα οπωροκηπευτικά, προσβλέποντας και στην προβολή της υγιούς μεσογειακής διατροφής», επισήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Μπασιάκος.

«Εχουμε πάρα πολλούς τομείς στους οποίους μπορούμε να προοδεύσουμε», υπογράμμισε από την πλευρά του, έπειτα από συνάντηση με τον κ. Στυλιανίδη και στο περιθώριο του ελληνορωσικού επιχειρηματικού συμβουλίου ο κ. Πριμακόφ, για να προσθέσει ότι υπάρχει «ανάγκη κάποιας αλλαγής της δομής των διμερών μας εμπορικών συναλλαγών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή