H Αττικό Μετρό A.E. για τις ενστάσεις στα έργα

H Αττικό Μετρό A.E. για τις ενστάσεις στα έργα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγαπητέ κύριε διευθυντά,

Αναφορικά με το δημοσίευμα της 23/9/2005 στην έγκριτη εφημερίδα σας, με τίτλο «Φρένο στην επέκταση του μετρό από E.E.», θα θέλαμε να σας θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Για τόσο σημαντικά δημόσια έργα, όπως οι επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας (προϋπ. 530 εκατ. ευρώ) και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι θα ήταν σκόπιμο να παρατίθεται και η άποψη εκείνων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον κι όχι μόνο οποιοεσδήποτε μονόπλευρες θέσεις που εξ αντικειμένου εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά σχέδια ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών εταιρειών.

Η πραγματικότητα όσον αφορά τους διαγωνισμούς των επεκτάσεων του μετρό της Αθήνας είναι οι εξής:

– Οι δύο κοινοπραξίες υπό τις κατασκευαστικές εταιρείες Μηχανική και Zagope έχουν δικαίως αποκλειστεί από τη συνέχεια του διαγωνισμού, διότι δεν απέδειξαν ότι έχουν την απαιτούμενη εμπειρία σε έργα μετρό για τους λόγους που σας αναφέραμε αναλυτικά με την επιστολή μας που δημοσιεύσατε στο φύλλο της 12-8-2005 και στους οποίους δεν κάνετε καμία αναφορά.

– Στην εν λόγω επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει τους ισχυρισμούς των καταγγελλόντων (που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο σας) για την ενημέρωση της αναθέτουσας αρχής και σε καμιά περίπτωση δεν τις υιοθετεί. Για τον λόγο αυτό μάλιστα αναφέρεται σε «ενδείξεις» και σύμφωνα με τη διαδικασία αναμένει την απάντηση της αναθέτουσας αρχής για να αποφανθεί περί του ζητήματος. Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, πάντως, αναφέρεται ότι πολυάριθμες καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια έχουν απορριφθεί ως αβάσιμες.

– Οι εν λόγω καταγγελίες δεν έχουν δημιουργήσει καμία καθυστέρηση στην ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού, αφού η εξέτασή τους συμπίπτει με την εξέταση των αντίστοιχων προσφυγών στην ελληνική Δικαιοσύνη και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την ανάθεση του έργου τηρείται απαρέγκλιτα αφού είχε εξαρχής υπολογιστεί και ο συνήθης χρόνος εξέτασης των προσφυγών. Μάλιστα, στην περίπτωση του έργου της επέκτασης του μετρό προς το Ελληνικό, η ανάθεση του έργου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία του Μαρτίου 2006.

H Αττικό Μετρό A.E. κατέβαλε, καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την τήρηση της νομιμότητας και διαφάνειας σε όλες τις φάσεις της ανάθεσης και κατασκευής των έργων μετρό στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας έτσι το δημόσιο συμφέρον, τον υγιή ανταγωνισμό και την παράδοση έργων με υψηλότατες προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας. Τα γραφεία Τύπου, τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και της Αττικό Μετρό A.E. βρίσκονται καθημερινά στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Με εκτίμηση

Γιωργος Γιαννης

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου»

Η απάντηση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Επιμένει ο κ. Γιαννής να αλλοιώνει την πραγματικότητα. Κατ’ αρχήν υπάρχει καθυστέρηση στα έργα, γιατί ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε ανακοινώσει ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για το τμήμα Αγ. Δημήτριος – Ελληνικό, πράγμα που δεν συνέβη. Ομως, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» παραδέχεται ότι στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία ζητείται να μην προχωρήσει σε καμία ανάθεση, αναφέρεται ότι υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. Αν δεν υπήρχαν ενδείξεις δεν θα χρειάζονταν διευκρινίσεις και οι διαγωνισμοί θα προχωρούσαν απρόσκοπτα, πράγμα που επίσης δεν συνέβη. Οσο για τις δήθεν «μονόπλευρες θέσεις», ο κ. Γιαννής ξεχνά ότι έχουν κατατεθεί τέσσερις προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μία. Επιπλέον, μπορεί «πολυάριθμες καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» να «έχουν απορριφθεί», αλλά εξίσου πολυάριθμες είναι οι καταγγελίες μέσω των οποίων η χώρα μας διασύρθηκε, τα έργα καθυστέρησαν και σημαντικά κοινοτικά κονδύλια χάθηκαν. Ολοι ελπίζουν ότι τα έργα του μετρό δεν θα ενταχθούν στην τελευταία κατηγορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή