Αισιοδοξία στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και «ραντεβού συνέπειας»

Αισιοδοξία στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και «ραντεβού συνέπειας»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού συνέπειας σ’ ένα χρόνο από τώρα, έδωσε χθες στη Μόσχα, ο αρμόδιος για την υλοποίηση της οικονομικής διπλωματίας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας και του επιχειρηματικού συνεδρίου στη ρωσική πρωτεύουσα, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά την αρνητική για τη χώρα μας σήμερα εικόνα των εμπορικών – επιχειρηματικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου -όπως είπε- να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για σύγκριση με την εικόνα που θα υπάρχει στο συγκεκριμένο τομέα έπειτα από δώδεκα μήνες.

Η, ομολογουμένως, παρακινδυνευμένη και ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα επιλογή αυτή του κ. Στυλιανίδη, έμοιαζε να στηρίζεται στην αισιοδοξία που του ενέπνευσαν χθες το απόγευμα, αφ’ ενός οι δεκάδες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην πολυπληθή αποστολή στη Μόσχα (υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των επαφών τους με τους Ρώσους συνομιλητές ήταν ιδιαιτέρως θετικά και ελπιδοφόρα, όσον αφορά την προοπτική συνεργασιών στο αμέσως προσεχές μέλλον). Αφ’ ετέρου, στα κολακευτικά σχόλια των Ρώσων αξιωματούχων, σχετικά με την οργάνωση και τη μεθοδικότητα της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Καθώς, πλέον, στην πράξη και τους χειρισμούς των επιχειρηματιών μένει να αποδειχθεί το πόσο καλά πήγε αυτή η ελληνική επενδυτική «εξόρμηση» στο εξωτερικό, χωρίς αμφιβολία στα θετικά του ελληνικού διημέρου στη Μόσχα, ήταν:

– H πολιτικού περιεχομένου συζητήσεις που είχε ο κ. Στυλιανίδης με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μέσω των οποίων επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τη διμερή συνεργασία και στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ παράλληλα ούτε το Κυπριακό απουσίασε από την ατζέντα.

– H επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνιών για νέου τύπου διμερείς συνεργασίας. Ενδεικτικότερο όλων, ίσως, είναι η πρόταση την οποία διατύπωσε ο δήμαρχος της Ρωσίας κ. Λουτσκόφ για διασύνδεση μέσω της ναυτιλίας ελληνικών λιμανιών και του λιμανιού που υπάρχει στη Μόσχα. Στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχει ένα δίκτυο ποταμών που συνδέουν την πρωτεύουσα των 12 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών, με τον Εύξεινο Πόντο.

Ναυτιλιακές δυνατότητες

Η ρωσική πλευρά επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ναυτιλιακών δυνατοτήτων, προκειμένου γρήγορα και οικονομικά να μεταφέρονται κυρίως ευπαθή, νωπά προϊόντα από ελληνικά λιμάνια (επί παραδείγματι της Θεσσαλονίκης, στη Μόσχα). Προς τούτο, για την υλοποίηση του οποίου υπήρξε θετική ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς, απαιτείται ένας «στόλος» κατάλληλων για ταξίδια και σε ποτάμια και σε θάλασσες πλοίων (ίσως, όπως ελέχθη, 5.000 τόνων), και τότε τα προϊόντα θα μεταφέρονται εντός 14 ημερών στη Μόσχα. Τα σταφύλια και το κρασί, κατ’ αρχήν, όπως επίσης και το λάδι, οι ελιές, τα μήλα, η φέτα και οι σταφίδες, είναι μεταξύ των προϊόντων που θα ταξιδεύουν δι’ αυτού του τρόπου. Συμφωνήθηκε μάλιστα, όπως εντός δύο μηνών ειδική μικτή επιτροπή να μεριμνήσει, στην Αθήνα, για την προώθηση του σχεδίου.

Κατεγράφησαν, ωστόσο, και ορισμένα προβλήματα: Παρά τη συστηματική προσπάθεια δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας με τους Ρώσους επιχειρηματίες, όπως προκύπτει από την έρευνα του ανταποκριτή μας περίπου το 20% των Ρώσων που είχαν προσκληθεί, είτε δεν παρουσιάστηκαν στα ραντεβού είτε προσήλθαν με καθυστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή