Επτά πληγές καλείται να «γιατρέψει» η νέα διοίκηση της EETT

Επτά πληγές καλείται να «γιατρέψει» η νέα διοίκηση της EETT

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά εκκρεμότητες καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), σε μια περίοδο αναδιατάξεων στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Knowsys μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων (καταναλωτές, εταιρείες, χρήστες κ.λπ.), η καθυστέρηση στην εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου της Ελλάδας με αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το «πάγωμα» εγκατάστασης κεραιών μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι αντιδράσεις των καταναλωτών/πολιτών στην επέκταση των δικτύων κινητής (και όχι μόνον) είναι τα τρία πιο ισχυρά μέτωπα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στα οποία θα κληθεί η ΕΕΤΤ να τοποθετηθεί. Επίσης οι σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες που έγιναν μέσα στο 2005 (πώληση ΤΙΜ, HOL, Forthnet) ή άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη (Q-Telecom), δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία είναι βέβαιο ότι αφορούν τη ρυθμιστική αρχή.

Η EETT στην ουσία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη λειτουργία ενός από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, που για το 2004 ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ (αντιπροσωπεύει περίπου το 4,8% του ΑΕΠ) και αποτελεί κύριο παράγοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των θέσεων εργασίας.

Το πρώτο «μέτωπο» που αναμένεται να παρέμβει η EETT είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο έγκαιρος έλεγχος της κοστοστρέφειας των χρεώσεων του ΟΤΕ και ο έγκαιρος ορισμός χρεώσεων εκεί όπου δεν υπάρχουν κοστοστρεφείς χρεώσεις, οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν ταχύτερες διαδικασίες στην εκχώρηση και χρήση τηλεπικοινωνιακών υποδομών του ΟΤΕ από εναλλακτικούς παρόχους. Απαιτείται, επίσης, ταχύτερη λήψη αποφάσεων σε καταγγελίες, προσφυγές κ.λπ., αυστηρότερα πρόστιμα εκεί όπου διαπιστώνεται καταστρατήγηση του κανονιστικού και ανταγωνιστικού θεσμικού πλαισίου και μεγαλύτερη δημοσιότητα σε ζητήματα επιβολής κυρώσεων/ποινών.

– H αξιοποίηση του νέου κανονιστικού πλαισίου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μέσω της άμεσης εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου (όταν ψηφιστεί) και της ολοκλήρωσης ορισμού των νέων αγορών και της εφαρμογής μέτρων (remedies) σε κάθε επιμέρους αγορά όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες, αποτελεί μια ακόμα πρόκληση, σύμφωνα με την Knowsys.

– O τρίτος τομέας είναι η προώθηση της ευρυζωνικότητας, με το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς Αδέσμευτης Πρόσβασης Τοπικού Βρόχου, αλλά και την υποχρέωση σε εφαρμογή των υφιστάμενων υποδειγμάτων αναφοράς για την αδέσμευτη πρόσβαση σε τοπικούς βρόχους και την επιβολή συμφωνιών επιπέδου υπηρεσιών (SLΑs).

Στον χώρο των κινητών επικοινωνιών απαιτείται η ταχύτερη έκδοση αποφάσεων αδειών δημιουργίας σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, η ενίσχυση/ενθάρρυνση της συνεγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή/επιβολή της εθνικής περιαγωγής σε ορισμένες (έκτακτες) περιπτώσεις, η προσαρμογή των τελών τερματισμού κλήσεων σε δίκτυα κινητής και η ενίσχυση της φορητότητας αριθμού.

Ο έλεγχος του φάσματος θεωρείται το πέμπτο «μέτωπο». H EETT καλείται να προωθήσει την ενίσχυση των προληπτικών ελέγχων χρήσης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και την επίλυση του θέματος καταπάτησης ραδιοσυχνοτήτων από παράνομους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Ενίσχυση της σχέσης της ΕΕΤΤ με τους καταναλωτές περιλαμβάνει κινήσεις όπως η καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με τις χρεώσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, η ταχύτερη εξυπηρέτηση και αποτελεσματικότερη ικανοποίηση αιτημάτων καταναλωτών/πολιτών, οι δράσεις ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών/χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ο συντονισμός με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης κ.λπ. Τέλος, η EETT καλείται να παρακολουθήσει και να διαχειριστεί τις σημαντικές αλλαγές που γίνονται στην αγορά μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή