H ακτινοβολία από τους σταθμούς κινητής είναι κάτω από τα όρια

H ακτινοβολία από τους σταθμούς κινητής είναι κάτω από τα όρια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά χαμηλότερη από τα θεσπισμένα όρια είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Προγράμματος ΕΡΜΗΣ. Σε ανακοίνωση της Vodafone αναφέρονται τα στοιχεία από περισσότερες των 2.700.000 μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους 19 σταθμούς του Προγράμματος ΕΡΜΗΣ την τελευταία τριετία.

Στόχος του οποίου είναι η παροχή ενημέρωσης στο κοινό, σχετικά με τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον. Κατά την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, οι μετρήσεις στο πλαίσιο του ΕΡΜΗΣ έχουν δείξει ότι οι μέγιστες καταγεγραμμένες τιμές είναι δεκάδες φορές χαμηλότερες από το αυστηρότερο όριο που ισχύει για τη μικρότερη συχνότητα των 900 MHz, που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία.

Το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ είναι ένα σύστημα 24ωρης μέτρησης και ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον, από το σύνολο των πηγών (κεραίες αστυνομίας, κεραίες πυροσβεστικής, κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) που υπάρχουν στην περιοχή της εγκατάστασης του συστήματος. Στη χώρα μας, το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο 2002, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και με την έμπρακτη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων παρουσιάζονται διαγραμματικά στην ιστοσελίδα www.hermes-program.gr, με δυνατότητα σύγκρισης των καταγεγραμμένων τιμών σε σχέση με τα επίπεδα αναφοράς (όρια) που ορίζει η ελληνική νομοθεσία και είναι προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο. Για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων, καθώς επίσης του ελέγχου και της πιστοποίησης της τεχνικής λειτουργίας του συστήματος, τη συνολική επιστημονική διαχείριση του προγράμματος έχουν αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις περιοχές της Νότιας και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα.

Σήμερα, το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ λειτουργεί σε 19 σημεία σε όλη τη χώρα (στην Αττική στους Δήμους Ζεφυρίου, Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Ν. Ερυθραίας, στη Θεσσαλονίκη στους Δήμους Μενεμένης και Μηχανιώνας, στους Δήμους Καλλιθέας Ρόδου, Νάουσας Ημαθίας, Λευκίμμης Κέρκυρας καθώς και σε κτίρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου). Υστερα από σχετική συμφωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόκειται άμεσα να εγκατασταθεί και σε δύο επιπλέον δήμους της χώρας και συγκεκριμένα στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και στον Δήμο Ιλίου στην Αττική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή