O ΔΗΚΤΗΣ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αγορά περιμένει βαριές ποινές από Ε.Κ.

Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στη σημερινή συνεδρίαση της οδού Κολοκοτρώνη. Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αλ. Πιλάβιος, και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα εκδώσουν τα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις τρεις εισηγμένες εταιρείες όπου εντοπίσθηκαν τα φαινόμενα χειραγώγησης των μετοχών (και μιλάμε για πολύ χοντρά παιγνίδια): τη «Δυναμική Ζωή», την «Εμφασις» και την Ipirotiki Publications. Στην πρώτη περίπτωση η βασική μέτοχος αναζητείται κάπου στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού μεταξύ Λος Αντζελες και Μαϊάμι, ενώ στις δύο τελευταίες και τραγικές περιπτώσεις ο πρόεδρος της «Εμφασις» έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ στην Ipirotiki Publication η κρίση εκδηλώθηκε με την αυτοκτονία του βασικού μετόχου και ιδρυτή. Το ενδιαφέρον από την πλευρά της αγοράς, ωστόσο, δεν εστιάζεται στα φυσικά πρόσωπα, αλλά στο εάν θα αποδοθούν οι ευθύνες και σε ποιο ύψος, για αναδόχους και συμβούλους εισαγωγής. Διότι μέχρι χθες ακούγονταν πάρα πολλά για πιέσεις επί πιέσεων από τα… νομικά πρόσωπα.

Η κάθοδος στην Κίνα

Δέκα και πλέον μεγάλες δυτικές τράπεζες έχουν ήδη επενδύσει στην πολλά υποσχόμενη τραπεζική αγορά της Κίνας, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, με ποσοστό από 5% έως 20%. H τάση εισόδου των ξένων χρηματοοικονομικών οργανισμών στην κινεζική αγορά είναι συνεχώς αυξανόμενη, με βάση τα στοιχεία που μεταδίδουν καθημερινά τα παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία και χαρακτηριστικό είναι ότι έως τώρα έχουν επενδυθεί με αυτό τον τρόπο πάνω από 6 δισ. δολάρια (στοιχεία Αυγούστου). Το κύμα των δυτικών επενδύσεων εύλογο είναι πως θα διογκωθεί στο προσεχές μέλλον, όχι μόνο λόγω των υψηλών προοπτικών ανάπτυξης, αλλά και γιατί οι σκέψεις της κινεζικής κυβέρνησης είναι να επιτρέψει σε δεύτερη φάση την απόκτηση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού συμμετοχής στις εγχώριες τράπεζες, από ξένους ομίλους. Ας σημειωθεί ότι και η General Electric ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει το ποσοστό των 100 εκατ. δολαρίων, με στόχο την εξαγορά μετοχών της Shenzhen Development Βank.

Υπερένταση και προσπάθεια

Σε υπερένταση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να επανατοποθετηθεί στην τραπεζική αγορά και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό που συνεχώς αναπτύσσεται ανεβάζοντας τα στάνταρ. Το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί βαρύτητα στον τομέα της λιανικής τραπεζικής και ειδικά στη στεγαστική πίστη, με καλά αποτελέσματα. Το επόμενο «επικοινωνιακό» μέτωπο της τράπεζας θα είναι ο τομέας των αμοιβαίων κεφαλαίων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια -παρά τις καλές αποδόσεις- ήταν στο περιθώριο. Ηδη όλα τα αμοιβαία κεφάλαια της τράπεζας πωλούνται δίχως προμήθειες έως το τέλος του έτους.

Εurobank από το Τόκιο

Στο μακρινό Τόκιο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες επιτελείο της Eurobank, παρουσιάζοντας την τράπεζα και τις προοπτικές της σε Ιάπωνες θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για την πρώτη εξόρμηση της Eurobank στην Απω Ανατολή και όπως λένε οι πληροφορίες, το ενδιαφέρον των εκεί θεσμικών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν αυξημένο, οπότε πρέπει να αναμένεται και συνέχεια. Σήμερα η συμμετοχή των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας διαμορφώνεται στο 20%. Οι άνθρωποι της τράπεζας πάντως υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η συμμετοχή των ξένων είναι υψηλότερη αναλογικά με τις ελεύθερα διακινούμενες μετοχές, εάν ληφθεί υπόψη ότι η διασπορά των μετοχών της είναι περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες τράπεζες, καθώς ο Ομιλος Λάτση, μέσω της μητρικής ελβετικής τράπεζας, κατέχει το 40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή