Οι πετρελαϊκοί φόβοι οδήγησαν σε απώλειες

Οι πετρελαϊκοί φόβοι οδήγησαν σε απώλειες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών αγορών. Αν και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο τέλος της χθεσινής ημέρας, αναλυτές ανέφεραν ότι το επενδυτικό κοινό αγωνιά για τις επιπτώσεις τους -καθώς παραμένουν υψηλές- στην κερδοφορία των εισηγμένων. Οπως τόνιζαν, ο δείκτης Stoxx 600 σημειώνει το τελευταίο, τρίτο τρίμηνο του έτους άνοδο της τάξεως του 7,4%, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν στα ύψη και είναι πιθανόν να έχουν πλήξει και να πλήττουν την προοπτική κερδοφορίας των επιχειρήσεων τόσο για το τρίτο όσο και για το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών περιορίσθηκε τελικώς χθες, όταν ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2005 με τους ικανοποιητικούς, ετήσιους ρυθμούς του 3,3% -αν και βραδύτερους από το 3,85 του πρώτου τριμήνου- καθώς και ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν μειωμένος.

Στους χαμένους της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται η αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler, της οποίας η τιμή της μετοχής υποχώρησε κατά 2,5% εν μέσω προφανώς της ρευστοποίησης κερδών, μετά την ενίσχυσή της σε ποσοστό 11% τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις. Πτώση της τάξεως του 2% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της γαλλικής Danone, όταν η ολλανδική Royal Numico NV ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται την εξαγορά της από τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια τυποποιημένου γιαουρτιού στον κόσμο. H κίνηση αυτή φαίνεται πιθανή, καθώς η Danone επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνά της για την περίπτωση που θα αποτελέσει τελικώς στόχο επιθετικής εξαγοράς από άλλη εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι επί μήνες φημολογείται το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής PepsiCo για το γαλλικό κολοσσό.

Μεγάλη πτώση, σε ποσοστό 3,3%, υπέστη και η τιμή της μετοχής της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων Boots, συμπεριλαμβανομένων της μεγαλύτερης αλυσίδας φαρμακείων Boots The Chemist, της οποίας η κερδοφορία μειώθηκε κατά 1,6% το δεύτερο τρίμηνο φέτος. H εταιρεία υπήρξε θύμα της υποτονικής ζήτησης και του έντονου ανταγωνισμού. H είδηση δημιούργησε πτωτικές πιέσεις στις μετοχές εταιρειών του λιανεμπορίου.

Αντιθέτως, η Marks & Spencer είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 1,9%, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της. Τέλος, μεγάλη άνοδο 3,4% σημείωσε η τιμή της μετοχής των φινλανδικών διυλιστηρίων Neste Oil Oyj, της οποίας η αξία ενισχύεται φέτος κατά 40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή