Ενίσχυση μετεγκατάστασης επιχειρήσεων

Ενίσχυση μετεγκατάστασης επιχειρήσεων

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα «Ενίσχυση της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις ή άλλες μορφές ΒΕΠΕ» που εντάσσεται στην πράξη 6 του μέτρου 2.12 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

Στόχος της Δράσης 2.12.6 είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν, δεδομένου ότι θα λειτουργούν σε οργανωμένους χώρους, καθώς και η αντιμετώπιση των οχλήσεων που δημιουργούν και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εντός αστικού ιστού ή σε άλλες ακατάλληλες περιοχές.

Η Δράση 2.12.6 έχει ενδεικτικό προϋπολογισμό 45.320.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός αναλύεται σε 22.660.000 ευρώ (50%) δημόσια δαπάνη και σε 22.660.000 ευρώ (50%) ιδιωτική συμμετοχή.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν από μία πρόταση υφιστάμενες κερδοφόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις, που έχουν τουλάχιστον (3) χρόνια λειτουργίας και τρεις (3) δημοσιευμένους ισολογισμούς (όσοι δεν υποχρεούνται να δημοσιεύουν ισολογισμούς θα πρέπει αντίστοιχα να έχουν υποβάλει τρεις φορολογικές δηλώσεις), δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο καθώς και επιχειρήσεις οι οποίες είναι υποστηρικτικές των μεταποιητικών.

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος επιλέξιμοι κλάδοι είναι:

– Βιομηχανία τροφίμων και ποτών. (Μόνο οι δραστηριότητες: Παρασκευή παγωτών. Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή φρυγανιών και μπισκότων, παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών, παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων, παραγωγή υποκατάστατων του καφέ, παραγωγή συμπυκνωμάτων και εκχυλισμάτων καφέ και τσαγιού, παραγωγή αφεψημάτων βοτάνων, παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων, παραγωγή ομογενοποιημένων παρασκευασμάτων διατροφής και διαιτητικών τροφών, παραγωγή σουπών, ζωμών και σαλατών, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, ζυθοποιία, παραγωγή μεταλλικών νερών και αναψυκτικών – εξαιρείται η παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών).

– Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλικών.

– Κατασκευή ειδών ένδυσης.

– Κατεργασία και δέψη δέρματος, κατασκευή ειδών ταξιδίου (αποσκευών), τσαντών, ειδών σελοποιίας, ειδών σαγματοποιίας και υποδημάτων.

– Κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών μ.α.κ.

– Κατασκευή εξοπλισμού και συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών.

– Κατασκευή ιατρικών οργάνων, οργάνων ακριβείας και οπτικών οργάνων, κατασκευή ρολογιών κάθε είδους.

– Κατασκευή αυτοκινήτων οχημάτων κατασκευή ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

– Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

– Κατασκευή επίπλων, λοιπές βιομηχανίες μ.α.κ.

– Ανακύκλωση.

– Μόνο η παραγωγή και διανομή πάγου για ψύξη.

– Πληροφορική.

– Δραστηριότητες συσκευασίας (μόνο προϊόντων που ανήκουν σε επιλέξιμες δραστηριότητες).

– Πλύσιμο και στεγνό καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων.

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:Β>

1. Επενδύσεις σε πάγια

– Δαπάνες για την προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση νέου παραγωγικού εξοπλισμού.

– Δαπάνες για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ή την επέκταση/διαμόρφωση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων στον νέο χώρο προκειμένου να καταστούν κατάλληλοι για βιομηχανική χρήση.

– Σε περιπτώσεις που η δαπάνη κατασκευής του κτιρίου υπερβαίνει το εγκεκριμένο με το παρόν πρόγραμμα κόστος, το κτίριο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και εξοφληθεί στο σύνολό του για να καταβληθεί η αναλογούσα στο εγκεκριμένο κόστος κτιρίου δαπάνη.

– Δαπάνες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου.

– Δαπάνες για τη δημιουργία δικτύων παροχής στον νέο χώρο εγκατάστασης π.χ. ηλεκτρισμού, νερού, αέρος, πυρόσβεσης, φυσικού αερίου καθώς και τις δαπάνες σύνδεσης με τα δίκτυα αυτά.

– Δαπάνες για λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα δίνουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα στο Επενδυτικό Σχέδιο της μετεγκατάστασης (κόστος υλικών και εργασιών).

Επισημαίνεται ότι ο εξοπλισμός κάθε μορφής για να είναι επιλέξιμος πρέπει οπωσδήποτε να είναι καινούργιος και σύγχρονης τεχνολογίας.

2. Αϋλες επενδύσεις

– Δαπάνες για την αποσυναρμολόγηση του υπάρχοντος παραγωγικού και μη εξοπλισμού από τον υφιστάμενο χώρο εγκατάστασης.

– Δαπάνες για τη μεταφορά του υφιστάμενου παραγωγικού και μη εξοπλισμού στο νέο χώρο εγκατάστασης.

– Δαπάνες για την εγκατάσταση του υφιστάμενου παραγωγικού και μη εξοπλισμού στον νέο χώρο εγκατάστασης.

– Δαπάνες για την μεταφορά α΄ υλών, έτοιμων και ημι-έτοιμων προϊόντων καθώς και βοηθητικών υλών από τον παλιό χώρο στον νέο χώρο εγκατάστασης.

– Δαπάνες συμβούλων για την εκπόνηση της μελέτης υπαγωγής και την παρακολούθηση της υλοποίησης της παρούσας επενδυτικής πρότασης (περιλαμβάνεται και η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την έκδοση της άδειας λειτουργίας στη νέα θέση).

Τα κριτήρια της τελικής αξιολόγησηςΒ>

Η επένδυση αξιολογείται κατ’ αρχάς ως προς τη βιωσιμότητά της (αδυναμία κάλυψης του κριτηρίου της βιωσιμότητας οδηγεί σε αποκλεισμό από την περαιτέρω αξιολόγηση).

Για την τελική αξιολόγηση των προτάσεων και την ένταξη των επενδύσεων στο Πρόγραμμα λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:

– Βαθμός όχλησης των προς μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε σχέση με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

– Χωρικά χαρακτηριστικά της μετεγκατάστασης.

– Χρήσεις γης στην περιοχή της υφιστάμενης εγκατάστασης.

– Υπαρξη διοικητικών πράξεων υποχρεωτικής μετεγκατάστασης ή οποιαδήποτε έγραφα Δημοσίων Αρχών που να αποδεικνύουν ανάγκη μετεγκατάστασης.

– Οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.

– Μέση ποσοστιαία μεταβολή επί του κύκλου εργασιών (ΜΠΜΚΕ).

– Ετοιμότητα της περιοχής νέας εγκατάστασης να υποδεχθεί μεταποιητικές επιχειρήσεις.

– Ωριμότητα – πληρότητα του επιχειρηματικού σχεδίου.

* Οι προτάσεις υποβάλλονται έως τις 31 Μαΐου 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή