Πόσο επηρεάζεται η Σοφοκλέους από τα ξένα χρηματιστήρια

Πόσο επηρεάζεται η Σοφοκλέους από τα ξένα χρηματιστήρια

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από το άρθρο αυτό θα απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, επηρεάζεται και σε ποιο βαθμό, μέσα από το πέρασμα του χρόνου, η διαμόρφωση του Γ.Δ. του Χ.Α. από την πορεία των δεικτών ξένων χρηματιστηρίων (καθώς και -χάριν συγκρίσεως- από την τιμή του χρυσού); Δεύτερον, είναι περισσότερο, ολιγότερο ή το ίδιο επικίνδυνη η επένδυση στο Χ.Α. απ’ ό,τι είναι σε άλλα χρηματιστήρια (ή τον χρυσό);

Το πρώτο ερώτημα απαντάται μέσα από τη σύγκριση της διαχρονικής πορείας του Γ.Δ. του Χ.Α. και των άλλων δεικτών. Αν οι δείκτες πηγαίνουν μαζί (λ.χ., ανεβαίνουν μαζί ή πέφτουν μαζί) σε μεγάλο βαθμό, τότε υπάρχει επηρεασμός. Φυσικά, αυτή η στατιστική ανάλυση δεν τεκμηριώνει, από μόνη της, την κατεύθυνση του επηρεασμού (ποιος δηλ. επηρεάζει ποιον), ωστόσο είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι είναι, λ.χ., τα αμερικανικά χρηματιστήρια, που επηρεάζουν το Χ.Α. και όχι το αντίστροφο.

Ενα θεωρητικό σχόλιο: εκ πρώτης όψεως δεν θα έπρεπε να υπάρχει επηρεασμός στον βαθμό κατά τον οποίον ομιλούμε για διαφορετικές οικονομίες, άλλης τάξεως μεγεθών και άλλων προβλημάτων και δυνατοτήτων. Με την ιδία λογική δεν θα έπρεπε να επηρεάζονται οι επενδυτές από την πορεία του Γ.Δ. (δηλ., κατ’ ουσίαν, να επηρεάζεται ο ένας επενδυτής από το τι κάνει ο άλλος ή οι άλλοι). Εάν δηλ. η γνώση για τις αντικειμενικές προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών ανταποκρινόταν στην αλήθεια, διαχεόταν με τον ίδιο τρόπο ανάμεσα στους επενδυτές και ερμηνευόταν παρομοίως, τότε δεν θα έπρεπε να λειτουργεί ο μιμητισμός στη διαμόρφωση αποφάσεων αγοράς ή πωλήσεως αξιογράφων. Ομως μόνον εν μέρει αυτές οι προϋποθέσεις απαντώνται στην πράξη. Συνεπώς ο χρηματιστηριακός μιμητισμός είναι αναπόφευκτος, η δε έκτασή του εξαρτάται ακριβώς από το κατά πόσον αυτές οι προϋποθέσεις υλοποιούνται ή όχι.

Εξάλλου, οι σημερινές οικονομίες δεν είναι ούτε κλειστές ούτε αυτάρκεις, ενώ η γνώση για την πορεία των δεικτών και των οικονομιών διαχέεται ταχύτατα παγκοσμίως, με τις τιμές των δεικτών (ή των αξιογράφων) να λειτουργούν σαν αχυράνθρωποι (proxies) για την έλλειψη ουσιαστικής (θεμελιώδους) πληροφορήσεως, τουλάχιστον ανάμεσα στους περισσοτέρους επενδυτές.

Το πρώτο ερώτημα

Για ν’ απαντήσουμε το πρώτο ερώτημα, συγκρίναμε τη διαχρονική συμπεριφορά του Γ.Δ. του Χ.Α. από το 1964 ώς το 2005 (42 έτη), από το 1984 ώς το 2005 (22 έτη) και από το 1994 (έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση της κινήσεως κεφαλαίων στην Ελλάδα) ώς το 2005 (12 έτη), με τη συμπεριφορά των εξής δεικτών: του Nasdaq (ΗΠΑ, υψηλής τεχνολογίας), του Financial Times Stock Exchange All-Share (FTSE A-S, Λονδίνο), του Nikkei225 (Ιαπωνία), του χρυσού, του Dow Jones Industrial Average (DJIA, ΗΠΑ) και του Standard & Poor 500 (SP-500, ΗΠΑ). Η σύγκριση βασίσθηκε στον υπολογισμό του κατά πόσον καθένας από αυτούς τους δείκτες κινείται μαζί με τον Γ.Δ. του Χ.Α. κατά τις αντίστοιχες περιόδους. Το στατιστικό μέτρο, που χρησιμοποιήθηκε και που παίρνει τιμές από το 0 ώς το 100%, είναι ο συντελεστής καθορισμού (r2), που δείχνει ακριβώς το πόσο ισχυρή είναι η ευθύγραμμη σχέση μεταξύ δύο μεταβλητών, το σε ποιον βαθμό μεταβολές της μιας μεταβλητής «εξηγούν» ή παρακολουθούν τις μεταβολές της άλλης μεταβλητής. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.

Τα συμπεράσματα

– Την ισχυρότερη σχέση κατά τις εξεταζόμενες περιόδους είχε ο Γ.Δ. του Χ.Α. με τον δείκτη Nasdaq, επάνω από 90%. Υπ’ όψιν όμως ότι το ταυτόχρονο τίναγμα προς τα επάνω, που χαρακτήρισε αμφοτέρους τους δείκτες το 1999 (βλ. Γράφημα 1), υπήρξε μάλλον τυχαίο, καθώς τότε κορυφώθηκε η φούσκα των εταιρειών dot.com, φαινόμενο, που μάλλον δεν θα επαναληφθεί. Πάντως και αυτήν τη συγκυρία αν απαλείψουμε, η σχέση Γ.Δ., Χ.Α. και Nasdaq παραμένει ισχυρή (βλ. Γράφημα 1).

– Ο Γ.Δ. Χ.Α. είχε επίσης ισχυρή σχέση με τους άλλους δύο αμερικανικούς δείκτες της έρευνας, DJIA και SP-500 (που ούτως ή άλλως συμπλέουν), επάνω από 70%, μόνο που εδώ σαφώς η σχέση είναι πιο έντονη κατά τη μακρά περίοδο (1964 – 2005) και αδυνατίζει όσο μικραίνουμε την περίοδο, πηγαίνοντας προς το 2005 (καθώς βραχυχρόνιοι περιπτωσιολογικοί παράγοντες αποκτούν μεγαλύτερη σπουδαιότητα).

– Η εντοπισθείσα σχέση με τον Nasdaq δεν είναι μυστηριακή, απλώς, αν εξαιρέσουμε την τυχαία σύμπτωση το 1999 λόγω φούσκας εταιρειών dot.com, όλοι οι αμερικανικοί δείκτες εμφανίζουν ισχυρή σχέση (μεγάλο r2) μεταξύ τους, άρα όταν ο Γ.Δ. του Χ.Α. εμφανίζει ισχυρή σχέση με έναν απ’ αυτούς, θα εμφανίζει ισχυρή σχέση με όλους.

– Συνεπώς το Χ.Α. επηρεάζεται σημαντικά, έντονα, από το τι συμβαίνει στην Αμερική (ο μιμητισμός, που λέγαμε). Αρα, τώρα που το Χ.Α. αρχίζει πάλι να ανεβαίνει, μία ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι αν η Αμερική κάνει καμιά εκτίναξη, η ώθηση του Χ.Α. προς τα επάνω θα επιταχυνθεί θεαματικά.

– Από την άλλη μεριά, η σχέση Χ.Α. και Λονδίνου είναι οριακά πιο αδύναμη απ’ ό,τι είναι με την Αμερική, αλλά μην ξεχνάμε ότι το Λονδίνο επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό (ολιγότερο όμως απ’ ό,τι το Χ.Α.) από την Αμερική επίσης.

– Τέλος, η σχέση Γ.Δ. Χ.Α. και Nikkei225 ή τιμής χρυσού είναι κατ’ ουσίαν ανύπαρκτη. Αν μη τι άλλο, η ανάλυση έδειξε (λόγω ελλείψεως χώρου δεν το τεκμηριώνουμε εδώ) ότι με αυτούς τους δύο δείκτες (Νikkei225 και χρυσού) η σχέση τα τελευταία χρόνια είναι ελαφρότατα αρνητική, που σημαίνει ότι ένα καλό διεθνές portfolio, που έχει βάση το Χ.Α., καλό θα είναι να έχει και ολίγη Ιαπωνία και χρυσό μέσα του (το πόσο είναι θέμα άλλης μελέτης).

* Καθηγητή Οικονομικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή