Ρευστοποιήσεις από ξένα επενδυτικά funds

Ρευστοποιήσεις από ξένα επενδυτικά funds

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώθηκε η υπερθέρμανση του ελληνικού Χρηματιστηρίου την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Με 6 διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους επέστρεψε σε επίπεδα Σεπτεμβρίου του 2000, ενώ αρκετές μετοχές προσεγγίζουν τα επίπεδα του 1999. Η ρευστότητα που εισέρχεται καθημερινά στο χρηματιστηριακό σύστημα προέρχεται στην πλειονότητα από τα ξένα επενδυτικά funds και λιγότερο από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη χρηματιστηριακών, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σταδιακά επάνοδος των επενδυτών, που είχαν ανενεργούς κωδικούς την τελευταία επταετία.

Πρωταγωνιστές των συνεδριάσεων οι τραπεζικές μετοχές, καθώς για άλλη μία χρονιά ήταν οι πρωταθλητές της κερδοφορίας.Ταυτόχρονα, η κορύφωση των φημών για επικείμενα deals τις επόμενες εβδομάδες ενισχύει τη χρηματιστηριακή άνοδο. Ηδη όμως αρκετοί θεσμικοί και χρηματιστές εκφράζουν φόβους για βίαιη διόρθωση της αγοράς, αφού για αρκετές μετοχές η άνοδος που καταγράφεται δεν συμβαδίζει με τα αποτελέσματά τους και την επιχειρηματική τους πορεία.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά ξεκίνησε με ελαφρά άνοδο, αλλά με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας εμφανίσθηκαν ρευστοποιήσεις κυρίως σε τίτλους της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης για να επεκταθεί το κλίμα και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Πάντως οι χρηματιστηριακές εταιρείες στις χθεσινές πρωινές τους αναφορές υπογράμμιζαν ότι η Σοφοκλέους θα ακολουθήσει σταθεροποιητική πορεία. Πιο συγκρεκριμένα η Praxis interntaional υπογραμμίζει τα εξής: «σταθεροποιητικά αναμένεται να κινηθεί η αγορά κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, αφού ενδέχεται να παρουσιαστούν τάσεις αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών. Η Eurobank AXE τονίζει τα εξής: «Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να στηρίζουν το momentum, όμως η άνοδος της αγοράς αναμένεται να πυροδοτήσει κάποιες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών. Η Fortius Finance αναφέρει τα εξής στη χρηματιστηριακή της έκθεση: «Ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να κινηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με περισσότερο πιθανό το θετικό πρόσημο στη λήξη της συνεδρίασης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στην πορεία των μετοχών ΟΤΕ, Εθνικής Τράπεζας και Αγροτικής Τράπεζας (αποτελέσματα στις 27 και 28/02, διάθεση ποσοστού της Αγροτικής μέσω placement πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα) και στην πορεία των μετοχών που ήδη ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή