ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εργονομία είναι η επιστήμη που προσαρμόζει την εργασία στον άνθρωπο». Οταν όμως οι απαιτήσεις της εργασίας ξεπερνούν κατά πολύ τις ικανότητες, τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του εργαζομένου, τότε εκείνος «είτε παραιτείται από την προσπάθεια είτε αρχίζει να καταπονείται σωματικά, νοητικά ή/και ψυχικά». Αποτέλεσμα; οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος -όπως και το εργασιακό στρες- είναι το πλέον συχνό σύγχρονο εργασιακό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί περισσότερα από 40 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί το 40-50% του συνόλου των ασθενειών που συνδέονται με τις συνθήκες στους χώρους εργασίας και στοιχίζει στους Ευρωπαίους εργοδότες δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ευθύνεται για απώλειες 0,5 έως 2 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως – με τις ανάλογες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

Οι ειδικοί επιστήμονες στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας κατά την Εργασία, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Ηλίας Μπανούτσος, που είναι και οι συγγραφείς του χρησιμότατου «Εγχειριδίου Κατάρτισης Εργοδοτών – Τεχνικών Ασφάλειας», μας επισημαίνουν ότι «πολλά από τα προβλήματα αυτά θα είχαν αντιμετωπισθεί αν εφαρμόζονταν οι κανόνες της επιστήμης της εργονομίας όπως επιβάλλεται πλέον και από τη νομοθεσία» – εθνική και κοινοτική. Το ίδιο «παράπονο» έχει εκφράσει και η Κομισιόν. Η οποία επισημαίνει ότι, αν και «πάλιωσε», πλέον, η σχετική κοινοτική νομοθεσία συμβαίνει να καταστρατηγείται με ευθύνη αμφοτέρων: εργοδοτών και εργαζομένων. Οι μυοσκελετικές παθήσεις έχουν εισβάλει πλέον και στα γραφεία με «δράστη» τις ακατάλληλες καρέκλες και την εν γένει στάση του σώματος, από το οποίο απαιτούμε να προσαρμόζεται στην… εργονομία των υπολογιστών μας και όχι το αντίστροφο…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενθαρρυμένη από τη συμφωνία που συνομολόγησαν οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι για την καταπολέμηση του εργασιακού στρες, έχει θέσει το θέμα των μυοσκελετικών παθήσεων από το 2004 στην ατζέντα του κοινωνικού διάλογου, όταν ζήτησε τη συνεργασία τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση που προβλήματος. Υπογραμμίζει, δε, και πάλι ότι «η κύρια αιτία του προβλήματος που πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες σε όλους τους τομείς εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι οι κακές εργονομικές συνθήκες εργασίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με άρθρο της κ. Κωνσταντίνου Λώμη, MSc, Lic Med Sci φυσικοθεραπεύτριας, στελέχους του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΑΕ), σημαντικοί είναι οι εργονομικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν και οι οδοντίατροι. Για τη διερεύνηση των κινδύνων αυτών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη έχουν γίνει μελέτες και έρευνες στο απώτερο παρελθόν (δεκαετία 1950) όσο και πρόσφατα. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι «οι οδοντίατροι που εργάζονται σε καθιστή θέση έχουν σοβαρότερα προβλήματα οσφυαλγίας από αυτούς που εναλλάσσουν μεταξύ όρθιας και καθιστής θέσης, παρά το γεγονός ότι αυτοί που κάθονται τουλάχιστον το 80% του χρόνου εργασίας, εργάζονται λιγότερο χρόνο και έχουν μικρότερο φόρτο εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή