Σε κοινοτική ομηρεία 4.000 επιχειρήσεις

Σε κοινοτική ομηρεία 4.000 επιχειρήσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία μέχρι την Τρίτη έχει η κυβέρνηση προκειμένου να επιλύσει το μείζον ζήτημα που προέκυψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά 4.000 επιχειρήσεις οι οποίες αξιοποίησαν διάταξη του υπουργείου Οικονομίας, επί εποχής N. Χριστοδουλάκη, προκειμένου να δημιουργήσουν αφορολόγητα αποθεματικά. H Επιτροπή θεώρησε ότι η διάταξη Χριστοδουλάκη παραβιάζει τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και ζητεί από την κυβέρνηση την επιστροφή των αναλογούντων φόρων. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Οικονομίας, θα υπάρξει «σανίδα σωτηρίας» για την πλειοψηφία των 4.000 επιχειρήσεων. Ομως, 200 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και ισχυροί όμιλοι της Σοφοκλέους, θα κληθούν να φορολογηθούν εκ νέου για τις χρήσεις 2003 και 2004.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του θέματος είναι καθημερινές, με τη συμμετοχή και συμβούλων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). H ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι οι 3.800 επιχερήσεις έλαβαν κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες 200 μεγάλες ανώνυμες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Τρία Εψιλον, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Μπήτρος, Σαράντης κ.λπ., δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα συμβατό πλαίσιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην περίπτωση που δεν αποτραπεί η επιστροφή των -παράνομων κατά την Επιτροπή- ενισχύσεων οι εισηγμένες επιχειρήσεις θα κληθούν από τις εφορίες να φορολογηθούν εκ νέου για τις χρήσεις του 2003 και 2004 και τα τελικά κέρδη που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά μικρότερα από όσα είχαν αρχικώς ανακοινώσει και είχαν προχωρήσει μάλιστα βάσει αυτών στη διανομή μερίσματος.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τον τότε υπουργό κ. Χριστοδουλάκη, επισημαίνοντας ότι το μέτρο είναι προβληματικό και ότι θα πρέπει να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για μελέτη και έγκριση. O κ. Χριστοδουλάκης φέρεται να απάντησε ότι δεν έχουμε χρόνο (σ.σ. στις 7 Μαρτίου 2004 διεξήχθησαν εθνικές εκλογές) και ότι δεν χρειάζεται να ενημερωθούν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή