ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Δήκτης: 600 εκατ. αναμένει η ΔΕΗ από το 66% του ΑΔΜΗΕ

 Περί τα 600 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον υπολογίζει η ΔΕΗ να βάλει στα ταμεία της από την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Η διοίκηση της ΔΕΗ αποτιμά τη συνολική αξία της εταιρείας με βάση την αξία των παγίων και τον δανεισμό της σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Με την πώληση του 66% υπολογίζει ότι θα εισπράξει περί τα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα πάνε στις τράπεζες έναντι δανεισμού και τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην επιχείρηση για κάλυψη των αναγκών της. Η προκήρυξη για τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ σήμερα ξεκινάει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση θέματα. Οι αντιδράσεις εντείνονται εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου, με τη ΓΕΝΟΠ να καλεί σε ετοιμότητα τους εργαζομένους και τους καταναλωτές σε κοινό μέτωπο για να αποτραπεί η πώληση.

Οπως είχαν προαναγγείλει στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των 6 θυγατρικών της, στελέχη της μητρικής BIOXΑΛΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες υπέβαλε χθες αίτηση για την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία, εν ευθέτω χρόνω, θα παράσχει πρόσθετες πληροφορίες για τον χρονισμό της εισαγωγής των μετοχών της. Η Viohalco SA/NΑ είναι η μητρική εταιρεία του ομίλου Viohalco και κατέχει συμμετοχές σε περίπου 90 εταιρείες, επτά από τις οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα στις 7 έκτακτες γενικές συνελεύσεις (6 θυγατρικές και η Σίδμα) οι μέτοχοι μειοψηφίας απέρριψαν τις δημόσιες προτάσεις.

Μνημονιακή υποχρέωση

Βέβαιος ότι μέσα στο επόμενο πεντάμηνο θα έχει «τακτοποιηθεί» και νομοθετικά το ζήτημα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2012 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργήθηκε η υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια με ημερομηνία εφαρμογής από την 1/1/2015. Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι έχουν δεσμευθεί για την κατάργηση της ρύθμισης και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Οφειλές πολλών δισ. ευρώ από ΦΠΑ λόγω λάθους στο μενού

Πώς θα αισθανόσασταν εάν διαπιστώνατε ότι οι οφειλές σας στην εφορία είναι επιπέδου δισεκατομμυρίων;

Ορισμένοι φορολογούμενοι ένιωσαν το συναίσθημα αυτό τις τελευταίες ημέρες, καθώς επιχείρησαν να πληρώσουν μέσω web banking των τραπεζών τον ΦΠΑ. Δηλαδή, επέλεξαν την επιλογή ΦΠΑ στις ιστοσελίδες των τραπεζών τους και διάβασαν το μήνυμα ότι πρέπει να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα το αντιλήφθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και όπως διευκρίνισαν μέσω twitter οι κ. Χ.Θεοχάρης και Χ. Τσαβδάρης, «δεν πληρώνουμε τον ΦΠΑ από το μενού “ΦΠΑ” στο web banking, αλλά από το “βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ”».

«Η επιτυχία στον τουρισμό δεν αρκεί για την ανάπτυξη»

«Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Αυτή η παροιμία ταιριάζει καλύτερα στα όσα είπε χθες το απόγευμα μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ. «Είναι γεγονός ότι πέρυσι υπήρξε παραγωγικότητα στον τομέα του τουρισμού, όπως θα πρέπει κατ’ αρχάς να επαναληφθεί αυτό στον τουριστικό κλάδο και το τρέχον έτος, αλλά να υπάρξουν και αντίστοιχες οικονομικές εξελίξεις και παραγωγή και σε άλλους τομείς», ανέφερε χθες ο κ. Ράιχενμπαχ. Δυστυχώς μόνο άδικο δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Γερμανό αξιωματούχο. Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα δείχνουν ότι στην Ελλάδα ανοίγουν κυρίως καφετέριες, ενώ οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή ελληνική οικονομία εξανεμίζονται, μετά τα πρόσφατα αρνητικά στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών.