Απόβαση ΕΛ.ΠΕ. στη Βόρεια Αφρική

Απόβαση ΕΛ.ΠΕ. στη Βόρεια Αφρική

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της B. Αφρικής αποκτούν τα ΕΛ.ΠΕ. Οπως γνωστοποιήθηκε χθες, ο Κρατικός Οργανισμός Πετρελαίου της Αιγύπτου (EGPC) κατακύρωσε με απόφασή του στα Ελληνικά Πετρέλαια την παραχώρηση της περιοχής West Obayed στη Δυτική Ερημο, συνολικής έκτασης 1,841 τετρ. χλμ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετείχαν στον διαγωνισμό παραχωρήσεως 13 συνολικά περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, υποβάλλοντας προσφορές για δύο εξ αυτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΕΛ.ΠΕ. για πρώτη φορά αναλαμβάνουν δραστηριότητα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ως διαχειριστής. Πρόκειται για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων, το οποίο εκτός των ΕΛ.ΠΕ. διεκδίκησαν η Gas De France, η ENI, η Οil India και η Petro Bras. Το γειτονικό κοίτασμα στην περιοχή Obayed που διαχειρίζεται η Shell εκτείνεται σε μέγεθος ενός τρισ. κυβικών ποδιών. H δέσμευση των Ελληνικών Πετρελαίων για τα τρία πρώτα χρόνια της ερευνητικής περιόδου περιλαμβάνει την εκτέλεση σεισμικών καταγραφών και τριών ερευνητικών γεωτρήσεων. H πρώτη αναμένεται τον Ιούνιο του 2007.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν κληθεί από τον EGPC για τις τελικές διαπραγματεύσεις στο Κάιρο προκειμένου να υπογραφεί η τελική σύμβαση εντός του Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται για την ερχόμενη Παρασκευή, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος συνοδευόμενος από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΠΑ θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη της Αιγύπτου για ενεργειακά θέματα.

Τα ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. Τίμος Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Παπαγεωργίου, οι οποίοι συνόδευσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν.

Στη Σαουδική Αραβία, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην προμήθεια των ΕΛ.ΠΕ. με αργό πετρέλαιο, ενώ στο Κατάρ, που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου (μετά τη Ρωσία και το Ιράν), άνοιξε μια πρώτη συζήτηση για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή