O ΔΗΚΤΗΣ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπορική: τιτλοποίηση για ενίσχυση ρευστότητας

Στην τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων, ύψους ενός δισ. ευρώ, προχώρησε η Εμπορική Τράπεζα ενισχύοντας τη ρευστότητά της για την περαιτέρω χρηματοδότηση των εργασιών της. Για την έκδοση πραγματοποιήθηκαν road-shows σε θεσμικούς επενδυτές στα μέσα Απριλίου σε Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Δουβλίνο και Αθήνα. Σύμφωνα με στελέχη της Εμπορικής, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους επενδυτές, γεγονός που απεικονίσθηκε σε υπερκάλυψη κατά δύο φορές περίπου του συνολικού ύψους της έκδοσης. Την έκδοση διοργάνωσαν από κοινού οι Rothschild και NBG Interna-tional (Εθνική Τράπεζα) ενώ συντονιστές – κύριοι ανάδοχοι ήταν οι Merrill Lynch και Εθνική Τράπεζα.

Αλλος για την Τουρκία

Μετά το πρώτο βήμα της Εθνικής Τράπεζας, με την εξαγορά της τουρκικής Finansbank, φαίνεται πως δεν είναι παρά θέμα χρόνου αντίστοιχη κίνηση στην τουρκική αγορά και από άλλη ελληνική τράπεζα. Οπως μετέδωσε χθες το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η τουρκική Tekfenbank βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο ελληνικές τράπεζες, τις οποίες δεν κατονομάζει, και τη Saudi Oger (ελέγχει το 55% της Turk Telecom) σχετικά με σχέδια συνεργασίας ή πώλησης της τράπεζας. Υπενθυμίζουμε πως Alpha Bank και EFG Eurobank αναζητούν και συζητούν ευκαιρίες επέκτασης στην Τουρκία.

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση

Την Πέμπτη αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την υποβολή των δημοσίων προτάσεων εξαγορών των εισηγμένων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το φυσικό πρόσωπο που αποκτά το 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης, υποχρεούται, εντός είκοσι ημερών από την απόκτηση αυτή, να απευθύνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των κινητών αξιών τής υπό εξαγορά εταιρείας καταβάλλοντας δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 9. Την ίδια υποχρέωση έχει και κάθε πρόσωπο που κατέχει ήδη περισσότερο από το ένα τρίτο χωρίς να υπερβαίνει το ένα δεύτερο του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου τής υπό εξαγορά εταιρείας, και το οποίο αποκτά μέσα σε δώδεκα μήνες, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό, κινητές αξίες τής υπό εξαγορά εταιρείας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ανώτερο του 3% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου τής υπό εξαγορά εταιρείας.

Ολυμπιακή και Qatar Air

H προοπτική επιχειρησιακής συνεργασίας της Ολυμπιακής με την Qatar Air συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρου Δούκα με εκπροσώπους της αεροπορικής εταιρείας του Κατάρ. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια συνεργασία. Πάντως, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του κ. Δούκα στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν.

Αναθεώρηση FΤSΕ/ΑSΕ

Μικρές αλλαγές αναμένονται με τη σημερινή τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση των τεσσάρων δεικτών της σειράς FTSE/ASE του Χρηματιστηρίου Αθηνών (FTSE/ASE 20, Mid Cap 40, Small Cap 80 και 140). H αναθεώρηση των δεικτών καθυστέρησε κατά δύο εβδομάδες από τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς οι εκπρόσωποι του βρετανικού οίκου δεν μπόρεσαν να βρεθούν στην Αθήνα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πλέον, στη Σοφοκλέους, οι επιλογές των ξένων fuds σε ελληνικές μετοχές προϋποθέτουν κυρίως εμπορευσιμότητα και διασπορά αλλά και υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή