Πρόσθετα κέρδη 2,2 δισ. ευρώ στο σχέδιο «Ηρακλής» της ΔΕΗ

Πρόσθετα κέρδη 2,2 δισ. ευρώ στο σχέδιο «Ηρακλής» της ΔΕΗ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόσθετα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την πενταετία 2006-2010 προσβλέπει η ΔΕΗ από την υλοποίηση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Χθες, η διοίκηση της επιχείρησης παρουσίασε σε 25 περίπου χρηματιστηριακούς αναλυτές, τους βασικούς στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο φέρει την επωνυμία «Ηρακλής». Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει περικοπές κόστους ύψους 340 εκατ. ευρώ μέχρι το 2010 στο σύνολο των δαπανών με εξαίρεση τις δαπάνες για το προσωπικό. H βελτίωση της κερδοφορίας στηρίζεται και στην αύξηση των εσόδων, από επιχορηγούμενες υπηρεσίες κοινής ωφελείας, δηλαδή ποσά που θα καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία ωστόσο δεν θεωρούνται δεδομένα. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το νέο business plan προβλέπει στην πενταετία μείωση του προσωπικού κατά 1.500-1.600 άτομα, η οποία θα προκύψει από τον έλεγχο τον προσλήψεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το προσωπικό θα μειωθεί το 2010 στα 25.800 άτομα από τα 27.300 άτομα που είναι σήμερα. Απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις, η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε σε αυξήσεις της τάξης του 6%-7% ετησίως.

Ο περιορισμός του κόστους είναι η βασικότερη παράμετρος του νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Βασική παράμετρος επίσης είναι η αναπτυξιακή δραστηριότητα της επιχείρησης εντός και εκτός συνόρων. Για πρώτη φορά, η στρατηγική της επιχείρησης προβλέπει τη δυνατότητα συμμαχιών με ντόπιους ή ξένους εταίρους στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, από τα ορυχεία μέχρι τη διανομή και το real estate στο οποίο αναμένεται να δραστηριοποιηθεί. H διοίκηση της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στους αναλυτές, αναφέρθηκε στην πρόθεσή της για επέκταση στα Βαλκάνια, καθώς και στη δυναμική είσοδό της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι το 2014 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.540 MW. Το κόστος της επένδυσης προβλέπεται σε 1,6 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες της εγχώριας και ευρωπαϊκής αγοράς για από κοινού δραστηριοποίηση.

Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν ένα ειδικό κεφάλαιο στο νέο business plan της επιχείρησης, θέτοντας ακραιφνώς θέμα αυξήσεων πέραν του πληθωρισμού. H διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασε χθες στοιχεία που πιστοποιούν ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας είναι κατά 5,2% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών-μελών της E.E. και κατά 52% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Παρουσίασε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του κόστους πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιβάρυνε τη ΔΕΗ δεν μετακυλίστηκε στην κατανάλωση, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές έχουν αποδεχθεί αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 57,3% και της βενζίνης κατά 22,5% την περίοδο 2004-2006. Την ίδια περίοδο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνθηκαν με αύξηση της τάξης του 4,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή