Μπλόκο των Βρυξελλών σε ΕΡΓΟΣΕ

Μπλόκο των Βρυξελλών σε ΕΡΓΟΣΕ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό μπλοκάρισμα σε σιδηροδρομικά έργα κατασκευής σηράγγων προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ της ΕΡΓΟΣΕ προκλήθηκε με παρέμβαση των Βρυξελλών, ενώ η γενική διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς προειδοποιεί ακόμη και για διακοπή τής κατά 50% χρηματοδότησής τους εξαιτίας αδιαφανών χειρισμών και μεθοδεύσεων κατά την ανάδειξη μειοδότη.

Με 14σέλιδη επιστολή που έφθασε στις 2 Μαΐου στην κυβέρνηση και στην ΕΡΓΟΣΕ και την οποία υπογράφει ο αρμόδιος γενικός διευθυντής Alexander Schaub τίθενται υπό επιτήρηση δύο πρόσφατες αναθέσεις της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή της σήραγγας του Καλλιδρόμου (240 εκατ. ευρώ) και της σήραγγας Τραπέζης Πλατάνου και γέφυρας Λαδοποτάμου στο τμήμα Κιάτο -Αίγιο (100,5 εκατ. ευρώ).

Και στις δύο περιπτώσεις, οι προσωρινοί ανάδοχοι Μηχανική για το πρώτο έργο και ΑΕΓΕΚ για το δεύτερο εκπαραθυρώθηκαν με τη μέθοδο των πανομοιότυπων ενστάσεων που κατέθεσε και στους δύο διαγωνισμούς το ισχυρό κατασκευαστικό μπλοκ των εταιρειών ΑΚΤΩΡ – TEPNA A.E. – J&P – ΑΒΑΞ. Κατά σύμπτωση, οι τελευταίοι ήταν δεύτεροι μειοδότες και στις δύο περιπτώσεις και οι ενστάσεις τους τις οποίες απεδέχθη το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ… ευρηματικές. H προσφορά της Μηχανικής απερρίφθη γιατί κατέθεσε εγγυητική επιστολή σύμφωνα με την οποία το σχετικό ποσό θα αποδιδόταν στην ΕΡΓΟΣΕ εντός 5 εργάσιμων ημερών και της ΑΕΓΕΚ εντός τριών εργάσιμων ημερών. H ΕΡΓΟΣΕ απεδέχθη τη διασταλτική ερμηνεία των ΑΚΤΩΡ – TEPNA A.E. – J&P – ΑΒΑΞ παρά το γεγονός ότι στη διακήρυξη αναφερόταν απλώς προθεσμία πέντε ημερών από την ειδοποίηση για την είσπραξη των ποσών της εγγυητικής. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε στην κατακύρωση και των δύο έργων στον δεύτερο ανάδοχο, ενώ οι θιγόμενοι κατήγγειλαν τη μεθόδευση στην E.E., η οποία και κρίνει με την επιστολή της ότι: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις παραβίασης του κοινοτικού δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων (οδηγία 93/38 EOK), καθώς και των γενικών αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης, της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης».

Ζητεί απαντήσεις εντός 15μέρου και καλεί την ΕΡΓΟΣΕ «να μην προβεί στην υπογραφή των εν λόγω συμβάσεων, καθώς και σε κάθε περαιτέρω διαγωνιστική πράξη που θα μπορούσε να θέσει την Επιτροπή προ τετελεσμένων γεγονότων, μέχρις ότου υπάρξουν οριστικές θέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη σύμβαση της σήραγγας του Καλλιδρόμου ακυρώθηκε τον Αύγουστο από την ΕΡΓΟΣΕ, καθώς η τελευταία υποχρεώθηκε να το πράξει έπειτα από παρέμβαση της E.E., που αρχικώς είχε υποτιμηθεί, έγινε όμως απειλή όταν δόθηκε σαφές μήνυμα για διακοπή της χρηματοδότησης του έργου, εξαιτίας ελληνικών μεθοδεύσεων κατά την επιλογή του αναδόχου.

Πάντως, η επιστολή της E.E. επισημαίνει ότι απαγορεύεται στις αναθέτουσες αρχές να λαμβάνουν δυσανάλογα μέτρα με τη σπουδαιότητα του σκοπού και διαπιστώνει ότι αιφνίδια η ΕΡΓΟΣΕ άλλαξε τακτική ως προς τον χειρισμό των εγγυητικών επιστολών και του πενθημέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή