Ανθεί η αγορά αναζήτησης στελεχών

Ανθεί η αγορά αναζήτησης στελεχών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικότατες είναι, πάντως, οι προοπτικές για τις εταιρείες αναζήτησης στελεχών, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ExecuNet, η οποία διενεργεί έρευνες σε μηνιαία βάση για τις εταιρείες αναζήτησης στελεχών (Recruiters Confidence Index), αποκαλύπτει ότι ο κλάδος αυτός θα ενισχυθεί κατά 26% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 17% που ήταν η αύξηση το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Το 2005, η Ευρώπη κατέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε πλήθος αναζητήσεων στελεχών που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς, αποσπώντας ποσοστό 35,3%, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ηγήθηκαν με ποσοστό 43,6%. Αντίστοιχα, οι αναζητήσεις στελεχών που πραγματοποιήθηκαν στην Ασία το 2005 ανήλθαν σε ποσοστό 13,9% επί του συνόλου. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η συνεχής αύξηση της ζήτησης καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, τη σχετική δύναμη των μεγάλων οικονομιών, και πιο συγκεκριμένα της Βρετανίας αλλά και της ανακάμπτουσας οικονομίας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διεθνούς Ενώσεως Εταιρειών Συμβούλων Παροχής Υπηρεσιών Executive Search (AESC), Peter Felix, η συνεχής ενίσχυση των συμβουλευτικών υπηρεσιών αναζήτησης στελεχών σε όλο τον κόσμο το 2005 καταμαρτυρεί τη δυναμική αλλαγή που συντελείται στον τρόπο αντιμετώπισης της διαδικασίας της στελέχωσης. Καθώς πολλές χώρες και οικονομίες προβαίνουν σε αναδιάρθρωση των συστημάτων τους και έρχονται αντιμέτωπες με την ανάγκη να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, η αναζήτηση ταλέντου αποτελεί βασική προτεραιότητα. Επιπλέον, οι υποκείμενες τάσεις κινητικότητας των ανώτατων στελεχών καθώς και οι δημογραφικές αλλαγές, όπως η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η συνταξιοδότηση της γενιάς των baby boomers, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για εξασφάλιση των καλύτερων διοικητικών στελεχών για τα χρόνια που έρχονται, συμβάλλοντας έτσι στην άνθηση των υπηρεσιών αναζήτησης στελεχών (executive search). Σε γενικές γραμμές, για τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις που απευθύνονται σε επαγγελματίες «headhunters», το κεντρικό πλεονέκτημα εντοπίζεται στον επαγγελματισμό με τον οποίο υλοποιείται η αναζήτηση αλλά και η τοποθέτηση του κατάλληλου στελέχους στην αντίστοιχη θέση.

Για αρκετούς μάλιστα, η άνθηση των υπηρεσιών executive search εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης που αναδεικνύει το outsourcing πολλαπλών επιχειρηματικών λειτουργιών σε στρατηγική επιλογή των σύγχρονων οργανισμών.

Σωστή στελέχωση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Stanton Chase International κ. Steven Watson σημειώνει ότι η αγορά των εταιρειών αναζήτησης στελεχών αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, όχι τυχαία. «Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, αφενός, στο γεγονός ότι οι προοπτικές για την αγορά απασχόλησης ανώτατων στελεχών το 2006 είναι λαμπρές, αφετέρου, στην αναγνώριση εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου ότι αναθέτοντας τη στελέχωση βασικών θέσεων σε επαγγελματίες headhunters επιτυγχάνουν ευκολότερα τους στόχους τους. Οι επιχειρήσεις ξεπέρασαν πλέον τη φάση της αναδιοργάνωσης, μετά την κατάρρευση των διεθνών χρηματαγορών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν κεντρική μέριμνα ήταν η συγχώνευση τμημάτων και η περικοπή κόστους.

Σήμερα αναγνωρίζουν ότι το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα βρίσκεται στη σωστή στελέχωση κι έτσι οι δ/ντες σύμβουλοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις ανάλογες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εμπιστευόμενοι τη διαδικασία αυτή στους επαγγελματίες». Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, κεντρικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ανάθεσης σε μια εταιρεία αναζήτησης τη στελέχωση μιας σημαντικής θέσης, είναι, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι, εφαρμόζοντας πρακτικές ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κατά τόπους γραφείων της, η εταιρεία είναι σε θέση να βρει τον κατάλληλο υποψήφιο από τα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή