Βελτίωση οικονομικού κλίματος διαβλέπουν τα στελέχη

Βελτίωση οικονομικού κλίματος διαβλέπουν τα στελέχη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα πάντως από τις διεθνείς αγορές είναι θετικά. Για δεύτερο συνεχές τρίμηνο ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των στελεχών στις οικονομικές συνθήκες, ενώ τα σχέδια των επιχειρήσεων για τη διενέργεια προσλήψεων είναι σαφή, ειδικότερα μάλιστα όσον αφορά τις επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους. Τα παραπάνω επισημαίνει η παγκόσμια, τριμηνιαία έρευνα της εταιρείας McKinsey, κατά την οποία περισσότερα διευθυντικά στελέχη δηλώνουν πρόθυμα να προβούν σε αλλαγές σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σε σχέση με έξι μήνες πριν, με ισχυρότερη τη δυναμική των προσλήψεων. Ειδικότερα, 44% των ερωτηθέντων μάνατζερ σήμερα δηλώνουν ότι θα κάνουν προσλήψεις (έναντι 35% έξι μήνες πριν), ενώ 20% δηλώνουν ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους (συγκριτικά με 18% το προηγούμενο διάστημα).

Δυναμική από μικρές επιχειρήσεις

Το πιο ελπιδοφόρο ίσως μήνυμα της έρευνας αυτής είναι το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός εντοπίζεται στους μάνατζερ των μικρότερων επιχειρήσεων σε διεθνή κλίμακα, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ποσοστό 53% των εταιρειών με ετήσια έσοδα μικρότερα των 10 εκατ. δολαρίων σχεδιάζει να κάνει προσλήψεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα άνω των 30 δισ. δολαρίων ανέρχεται σε 31%. Ακόμη πιο εμφανής είναι η δυναμική των μικρότερων επιχειρήσεων, κρίνοντας από τις προθέσεις των μάνατζερ να προβούν σε μείωση προσωπικού. Μόλις 5% των μικρότερων εταιρειών δηλώνουν διατεθειμένες να προβούν σε απολύσεις, έναντι 32% των μεγαλύτερων εταιρειών. Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα στελέχη ανώτερου επιπέδου εκφράζουν αισιοδοξία για την εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών το προσεχές διάστημα, αν και τα στελέχη από την Ευρώπη είναι τα λιγότερο αισιόδοξα. Η εξέλιξη αυτή για τους αναλυτές της McKinsey αποδίδεται στις συνεχιζόμενες πολιτικές ζυμώσεις που διεξάγονται στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, καθώς και τις οικονομικές συνθήκες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Μετά μια μικρή πτώση στον δείκτη εμπιστοσύνης στο τέλος του 2005, τα στελέχη από την Κίνα εκφράζουν και πάλι αισιοδοξία για την εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών στη χώρα τους αλλά και στους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησής τους – αποτελώντας έτσι τη μόνη χώρα στον κόσμο που εκφράζει «διπλή» αισιοδοξία. Τα στελέχη από τις υπόλοιπες χώρες σε γενικές γραμμές αναμένουν στασιμότητα σε σχέση με τις εξελίξεις ανά κλάδο και περιμένουν μικρή επιβράδυνση σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνθήκες. Μάλιστα, τα στελέχη από τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού είναι τα λιγότερο αισιόδοξα.

Η έρευνα της McKinsey πραγματοποιήθηκε σε διεθνές δείγμα 3.470 στελεχών, 44% εκ των οποίων είναι δ/ντες σύμβουλοι και ανώτερα στελέχη, διευθυντικού επιπέδου.

Απαισιόδοξοι οι Ιταλοί

Νότα αισιοδοξίας αποτελούν επίσης τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας απασχόλησης Manpower Employment Outlook Survey, που ερευνά τις προοπτικές των προσλήψεων. Ετσι, για το δεύτερο τρίμηνο του 2006, οι εργοδότες από 23 χώρες, σε σύνολο 24, εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αμέσως επόμενο διάστημα – μόνη εξαίρεση αποτελούν οι εργοδότες από την Ιταλία, οι οποίοι δηλώνουν ότι προτίθενται να προβούν σε απολύσεις. Οι πλέον αυξημένες προοπτικές προσλήψεων παρατηρούνται στην Ιαπωνία, την Ινδία, την Ταϊβάν, τη Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ και το Περού, ενώ βελτιωμένη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες συνολικά.

Οι υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων στις χώρες της Ευρώπης εντοπίζονται στις απαντήσεις των εργοδοτών από την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ, ειδικότερα, οι εργοδότες στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελβετία και την Ολλανδία εκφράζουν τις πλέον αισιόδοξες απόψεις όσον αφορά την πρόσληψη στελεχών το επόμενο τρίμηνο, από τότε που ξεκίνησε η έρευνα της Manpower (2003). Οπως προαναφέρθηκε, η Ιταλία είναι η μόνη χώρα στην οποία κυριαρχεί η απαισιοδοξία, και μάλιστα για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Τέλος, σταθερότητα χαρακτηρίζει τις προβλέψεις των εργοδοτών στην αμερικανική ήπειρο, με πλέον αισιόδοξους όσους προέρχονται από το Περού, ενώ μεταξύ των 8 χωρών της Ασίας – Ωκεανίας, όπου συνολικά η εικόνα της απασχόλησης είναι βελτιωμένη, οι εργοδότες από την Ιαπωνία, την Ινδία και την Ταϊβάν είναι οι πλέον αισιόδοξοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή