Ενα βήμα πριν την εξαγορά της «Γερμανός» η Cosmote

Ενα βήμα πριν την εξαγορά της «Γερμανός» η Cosmote

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

M ια μεγάλη κίνηση που σίγουρα δρομολογεί δομικές αλλαγές στον κρίσιμο κλάδο των πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών τηλεφωνίας ανακοινώθηκε χθες από την Cosmote (ελεγχόμενη κατά 67% από τον OTE), η οποία ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με τον κ. Πάνο Γερμανό για την εξαγορά του 34,89% που αυτός κατέχει στη «Γερμανός ABEE». H Cosmote και στο βάθος ο OTE προχωρούν σε μια εμφανώς επιθετική κίνηση, εξαιρετικά ακριβή και πιθανώς φορτωμένη με προβλήματα, με προφανή στόχο τον έλεγχο της λιανικής αγοράς, αλλά κυρίως το μπλοκάρισμα των πωλήσεων των ανταγωνιστών του OTE (εναλλακτικών) και φυσικά των TIM και Vodafone που επίσης συνεργάζονται με τη Voda-fone.

OTE και Cosmote πασχίζουν να διαμορφώσουν ένα ελκυστικό πακέτο στη διαδρομή προς τη συγχώνευσή τους και την αναζήτηση ξένου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει το 37% που σήμερα ελέγχει το Δημόσιο, πιθανώς εντός του 2007.

O κ. Πάνος Γερμανός από την πλευρά του, αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος κερδισμένος, που θα αποχωρήσει από τη «Γερμανός» με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, διατηρώντας τη θέση του στην αγορά με τη Multirama και τα Central και συνάμα τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια ακόμη αλυσίδα που θα διακινεί όλα τα ανταγωνιστικά «προϊοντα» σε σχέση με αυτές του OTE και της Cosmote.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cosmote, πέραν του κ. Γερμανού έχει συμφωνήσει για την εξαγορά μεγάλων πακέτων της «Γερμανός» και από θεσμικούς επενδυτές, ενώ θα καταθέσει δημόσια προσφορά για την απόκτηση του 100% της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι επίκειται συναλλαγή που θα ξεπεράσει ίσως και το 1 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της «Γερμανός» είναι της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι από τη «Γερμανός» εν όψει της συμφωνίας εξαγοράς, τις προηγούμενες ημέρες εξελίχθηκαν όλες οι διαδικασίες «ελάφρυνσής» τους από δραστηριότητες και συμμετοχές που δεν ενδιέφεραν την Cosmote. Ετσι, αποσχίσθηκε ο κλάδος μπαταριών, ενώ πωλήθηκε και η συμμετοχή στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (KAE). H «Γερμανός» διαθέτει ένα δίκτυο πωλήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό 945 συνολικά καταστημάτων, ενώ το 2005 ο κύκλος εργασιών της ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 63,1 εκατ. ευρώ.

Αν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Cosmote θα υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει το δίκτυο πωλήσεών της, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το εκτενές ζήτημα της αλληλοκάλυψης καταστημάτων της «Γερμανός» με δικά της ή και του δικτύου πωλήσεων του OTE. Από την αγορά η κίνηση της Cosmote δεν αντιμετωπίζεται με πανηγυρισμούς, καθώς οι αναλυτές βλέπουν ότι η «Γερμανός» θα χάσει τζίρο και κέρδη αφού εφεξής, ως αποκλειστικό δίκτυο του ομίλου OTE, θα πάψει να πωλεί τις υπηρεσίες όλων των άλλων τηλεπικοινωνιακών φορέων Voda-fone και TIM, που πωλούνται και μέσω της «Γερμανός» ήδη έχουν εξασφαλίσει μέσω των δικών τους δικτύων την πώληση των προϊόντων τους και θα οδηγηθούν σε πλήρη αυτονόμηση, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι μικροί της αγοράς.

Εκτιμάται ότι ο βασικός μέτοχος της «Γερμανός» Π. Γερμανός, έκανε τη σωστή κίνηση στον σωστό χρόνο, λίγο πριν από την ύφεση και τα πιθανά αδιέξοδα, εξασφαλίζοντας τα μάξιμουμ κέρδη από την κρατική τσέπη του OTE και της Cosmote, που πρέπει στην πράξη να αποδείξουν την ωφελιμότητα της μεγάλης αυτής εξαγοράς σε σχέση με το κόστος της. Υπενθυμίζεται ότι η στόχευση της «Γερμανός» να περάσει στην κρατική αγκαλιά του OTE καλλιεργείται από το 1999 όταν συνήψε την πρώτη συμφωνία με την Cosmote για να ακολουθήσει ανανέωσή της το 2002, αλλά και διεύρυνσή της με πώληση προϊόντων και υπηρεσιών του OTE και της OTEnet, αφού τεχνηέντως «κατεστάλη» η προσπάθεια ανάπτυξης -το 2000- των OTEshop. Πάντως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα είναι η μάχη που φαίνεται ότι θα δοθεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote, καθώς ήδη πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι υπάρχει θέμα μονοπωλιακής συγκέντρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή