Κινητικότητα στο λιανικό εμπόριο

Κινητικότητα στο λιανικό εμπόριο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή κινητικότητα το λιανικό εμπόριο, το οποίο φαίνεται ότι επιφυλάσσει ακόμη «δυνατές» επενδυτικές συγκινήσεις, αφού αρκετά ονόματα διεθνών παικτών (π.χ. Aldi, Tesco) φιγουράρουν ως οι επόμενες αφίξεις. Τον τελευταίο χρόνο άλλωστε γνώρισε ουκ ολίγες αλλαγές είτε από την είσοδο εταιρειών όπως η Plus, η Media Markt, είτε με τη λειτουργία νέου τύπου -για τα ελληνικά δεδομένα- εμπορικών κέντρων όπως το The Mall. Εξάλλου αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου με αποφασιστική προς αυτό τη συμβολή των σούπερ μάρκετ-πολυκαταστημάτων. Στο σύνολο του εμπορίου, το λιανικό εμπόριο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας από άποψη τζίρου, απασχολώντας τους περισσότερους εργαζομένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2005» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στο λιανικό εμπόριο δραστηριοποιούνται 1.590 επιχειρήσεις με νομική μορφή A.E. και ΕΠΕ καλύπτοντας το 18,5% του συνόλου των εταιρειών που περιλαμβάνει ο κλάδος του εμπορίου. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών λιανικού εμπορίου πλησιάζουν τα 14 δισ. ευρώ, με τα καθαρά όμως κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε 385,4 εκατ. ευρώ. Για το 2004 μάλιστα αναδείχθηκε σε πρωταθλητή στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου με 707 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο εμπόριο (65,5%) εργάζεται στο λιανικό εμπόριο, το οποίο εμφανίζει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης. Το 1/3 των απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο είναι αυτοαπασχολούμενοι (34,2%), το 10,7% εργοδότες, το 9% είναι συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη και το 46,2% είναι μισθωτοί. Ούτε λίγο ούτε πολύ το 50% των απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο είναι γυναίκες, ενώ οι νέοι έως 29 ετών αποτελούν το 26,2% του συνόλου των εργαζομένων.

Το λιανικό εμπόριο απαρτίζεται από πέντε τομείς: γενικό λιανικό εμπόριο, λιανικό εμπόριο τροφίμων-ποτών-καπνού, λιανικό εμπόριο ένδυσης-υπόδησης-καλλυντικών-ειδών οικιακής χρήσης, λιανικό εμπόριο οικιακών συσκευών και λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών-μηχανών γραφείου. O μεγαλύτερος κλάδος τόσο από πλευράς πωλήσεων όσο και ενεργητικού είναι το γενικό λιανικό εμπόριο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα σούπερ μάρκετ-πολυκαταστήματα, φιλοξενώντας 190 επιχειρήσεις. Οι πωλήσεις τους διαμορφώνονται σε περίπου 8,6 δισ. ευρώ, αλλά τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 230,3 εκατ. ευρώ. Το μέσο ενεργητικό του, 21,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία, είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κλάδων του εμπορίου.

Ο μικρότερος αριθμός εταιρειών με μορφή A.E. και ΕΠΕ συναντάται στο εμπόριο τροφίμων-ποτών-καπνού. Μόνο 75 εταιρείες εξειδικεύονται σε μία από τις τρεις αυτές κατηγορίες προϊόντων. Επειτα από μια διετία στασιμότητας, ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 99,7 εκατ. ευρώ με οριακά κέρδη προ φόρων, στα επίπεδα του 1,5 εκατ. ευρώ για το 2004. Σε 1,82 δισ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις των 497 εταιρειών λιανικού εμπορίου ένδυσης-υπόδησης-καλλυντικών-οικιακής χρήσης και όπως σημειώνεται σχετικά, το 2004 ο τομέας αυτός γνώρισε μείωση της κερδοφορίας του και στασιμότητα στην ανάπτυξη των κεφαλαίων του. Τα καθαρά του κέρδη υποχώρησαν στα 80,9 εκατ. ευρώ.

Σε ζημίες 4,3 εκατ. ευρώ πέρασε ο τομέας του λιανικού εμπορίου οικιακών συσκευών, ο οποίος φιλοξενεί 297 εταιρείες. Το 22% αυτών είναι ζημιογόνες. Οι πωλήσεις ωστόσο αυξήθηκαν με διψήφιο ρυθμό φθάνοντας το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, 531 στον αριθμό, δραστηριοποιούνται στον τομέα λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών-μηχανών γραφείου. Στις τάξεις του συγκαταλέγονται και σημαντικές επιχειρήσεις λιανικής που εμπορεύονται προϊόντα νέας τεχνολογίας. Οι πωλήσεις του εν λόγω τομέα ανήλθαν σε 1,73 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων σε 78,1 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, όπως συμβαίνει και στο σύνολο του εμπορίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου δεν παρουσιάζουν τις επιδόσεις των «μεγάλων» και ειδικά όσες δραστηριοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα και δέχονται ισχυρότερες ανταγωνιστικές πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν επτά στις δέκα μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δήλωσαν στασιμότητα ή και μείωση πωλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή