ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περιμένοντας τις επόμενες εξαγορές

Η διεθνοποίηση της Σοφοκλέους επιβάλλει την παρακολούθηση, με ιδιαίτερη επιμέλεια, όσων συμβαίνουν στις ξένες αγορές και κυρίως τις τάσεις που επικρατούν στα hedge funds, τα οποία διαμορφώνουν την ατμόσφαιρα και στην εγχώρια αγορά.

Ολες οι ενδείξεις εμφανίζουν την αγορά ώριμη για επιλογή μετοχών και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Η ανάπτυξη διεθνώς είναι θετική και η ρευστότητα που έχουν συγκεντρώσει τα επενδυτικά οχήματα, τεράστια. Επιπλέον, τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές είχαν επιδόσεις χαμηλότερες από τις αγορές του υπόλοιπου κόσμου. Στην πρώτη ένδειξη αδυναμίας των αναδυόμενων κι άλλων αγορών, οι διεθνείς επενδυτές θα προσφύγουν στο πολλά υποσχόμενο, πάλι, καταφύγιο των αγορών, τις ΗΠΑ.

Στο γενικό αυτό πλαίσιο, η επιλογή της Σοφοκλέους αποκτά σημασία επειδή πολλές εισηγμένες εταιρείες διαμορφώνουν εικόνα που υπερβαίνει τα όρια της ελληνικής οικονομίας. Εταιρείες που απευθύνονται σε διεθνή πελατεία για προϊόντα ή υπηρεσίες κατά συνέπεια και στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Η Nestle είναι μόνον όσον αφορά την καταγωγή της ελβετική και η Phillips ολλανδική. Πολλές από τις μεγάλες τράπεζες στο προσεχές μέλλον θα θεωρούνται ελληνικές, για ιστορικούς λόγους.

Ηδη αυξάνονται οι δραστήριοι επενδυτές, που αλλάζουν τις εταιρείες και διαμορφώνουν εξελίξεις. Η έμφαση να διαμορφώνονται ή να αποκαλύπτονται αξίες για τους μετόχους, όχι μόνον αλλάζει τις επιχειρήσεις και δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά προκαλεί μιαν ευρύτερη τάση. Εξαγορές, συγχωνεύσεις, αγορές ιδίων μετοχών, αναδιοργάνωση εταιρειών που δεν γίνεται για λόγους χρεοκοπίας, επιστροφή κεφαλαίων και υψηλά μερίσματα. Ολα όσα μπορούν να αποκαλύψουν αξίες στους μετόχους, κινούν τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις παίζουν το παιχνίδι αυτό, κυρίως στις βαλκανικές αγορές, όπου όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το χρηματιστηριακό παιχνίδι. Στην Ελλάδα, πρωταγωνιστές είναι τα διεθνή hedge funds, τα οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συνεχίσουν να προκαλούν αίσθηση με κινήσεις εξαγορών. Υπάρχουν εταιρείες στη Σοφοκλέους που ενδιαφέρουν το διεθνές επενδυτικό κοινό.