Θ. Βασιλάκης: Η Αθήνα έχει ανάγκη από εγκαταστάσεις γκολφ

Θ. Βασιλάκης: Η Αθήνα έχει ανάγκη από εγκαταστάσεις γκολφ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνθετες τουριστικές επενδύσεις σε απόσταση μόλις 30 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας μπορούν να καταστήσουν την πρωτεύουσα πόλο έλξης υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Θεόδωρος Βασιλάκης, υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών υφίσταται, η Πολιτεία το επιθυμεί αλλά, ακόμη, δεν έχουν ρυθμιστεί νομοθετικά μία σειρά θεμάτων προκειμένου μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια να λάβουν σάρκα και οστά.

Επενδύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, ήδη, έχουν εντοπιστεί κατάλληλες εκτάσεις σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα για τη δημιουργία, τουλάχιστον, 6 γκολφ τα οποία θα συνδυάζονται με την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών και άλλων συμπληρωματικών τουριστικών υποδομών. Οπως υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου για τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, άμεσα, μπορούν να επενδυθούν κονδύλια που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Ακολουθώντας πρότυπα αντίστοιχων μοντέλων που ήδη υφίστανται στο εξωτερικό, η ανάπτυξη των παραθεριστικών κατοικιών δεν θα υπερβαίνει σε κάλυψη το 15% της συνολικής έκτασης. Μοναδικό εμπόδιο για την υλοποίηση τέτοιου είδους σύνθετων επενδύσεων και στη χώρα μας είναι η δημιουργία ειδικών χωροταξικών σχεδίων και νομοθετικού πλαισίου αντίστοιχου με αυτού που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 500.000 Γερμανοί λάτρεις του αθλήματος του γκολφ έχουν αγοράσει παραθεριστικές κατοικίες τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ενισχύοντας τον τουρισμό αυτών των χωρών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. H προβολή της Αθήνας ως διοργανώτριας πόλης των πλέον επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων, που συνοδεύθηκε από τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχειακού δυναμικού και οι άλλες επενδύσεις που δρομολογούνται όπως η δημιουργία συνεδριακού κέντρου αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στην πρωτεύουσα. Οπως σημειώνει ο κ. Βασιλάκης οι διοργανωτές μεγάλων διεθνών συνεδριακών εκδηλώσεων στα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους προκειμένου να επιλέξουν το τόπο του συνεδρίου, μεταξύ των άλλων, είναι και να διαθέτει κοντά σύγχρονες εγκαταστάσεις γκολφ. Μάλιστα, όπως τονίζει οι σύγχρονες εγκαταστάσεις γκολφ με τα τελευταία συστήματα τεχνολογίας και υποστήριξης λειτουργίας τους εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αναβαθμίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Ως παράδειγμα, ο κ. Βασιλάκης αναφέρει τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη λειτουργία του γκολφ στη Κρήτη. Παράλληλα, το γκολφ ως προϊόν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προβολής της Κρήτης για την προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών στο νησί.

Ενδιαφέρον ξένων

Στη χώρα μας, σήμερα, υπάρχουν 5 γήπεδα γκολφ 18 οπών στη Γλυφάδα, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική και στην Κρήτη και ένα επίσης στην Κρήτη 9 οπών. Ωστόσο, βλέποντας τον χάρτη θα διαπιστώσει κανείς ότι είναι διάσπαρτα, αντίθετα με τις εγκαταστάσεις γκολφ στην Πάφο της Κύπρου ή στο Μπέλεκ της Τουρκίας όπου λειτουργούν τρία ή και περισσότερα γήπεδα το ένα κοντά στο άλλο. Αν και οι επενδύσεις σε γη αλλάζουν διαρκώς στην Ελλάδα και η νομοθεσία προσαρμόζεται ανάλογα, η ανάπτυξη γκολφ δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους επενδυτές που δρουν στη χώρα. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στην Τουρκία έχουν δημιουργηθεί golf resort. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη η Ελλάδα πρέπει να πάρει άμεσα θέση στον χάρτη των golf resort όσο το ενδιαφέρον είναι ακόμη έντονο για τέτοιου είδους επενδύσεις και ανάπτυξη, καθώς οι δυνατότητες υπάρχουν και μπορεί να αποτελέσει τον νέο ανερχόμενο προορισμό στην ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμερίσουν τον μαζικό τουρισμό και να επικεντρωθούν στη δημιουργία ποιοτικών τουριστικών resort που θα βασίζονται στο γκολφ, στα spa και στη γενικότερη ανάπτυξη των ακινήτων της περιοχής. Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θέλουμε 20 golf resorts και μετά να δημιουργούμε τις πλέον αντίξοες συνθήκες για την ανάπτυξη των σχεδίων αυτών. Ενδιαφέρον υπάρχει, καθώς αρκετοί ξένοι αλλά και Ελληνες κατασκευαστές και επενδυτές σχεδιάζουν την υλοποίηση υψηλής ποιότητας τουριστικών σχεδίων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προωθώντας την τοπική οικονομία. Πολλοί ανεξάρτητοι επενδυτές έχουν έρθει στην Ελλάδα για να αναζητήσουν ευκαιρίες. Ελβετοί, Κύπριοι, Βέλγοι, Αμερικάνοι, Ισπανοί, Βρετανοί ακόμη και Κινέζοι επενδυτές έχουν δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές αλυσίδες υψηλών προδιαγραφών σε resorts αλλά και εγκαταστάσεις γκολφ σε όλη τη Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή