Κινητικότητα και ανακατατάξεις στον χρηματιστηριακό κλάδο

Κινητικότητα και ανακατατάξεις στον χρηματιστηριακό κλάδο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες και καθοριστικές αλλαγές στο χρηματιστηριακό τοπίο είναι προ των πυλών, καθώς πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού, της συγκέντρωσης των συναλλαγών σε 10 εταιρείες του κλάδου, του υψηλού κόστους λειτουργίας που συνεπάγονται τα μέτρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται με την «απόβαση» των ξένων θεσμικών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τα δεδομένα αυτά έχουν δρομολογήσει μεγάλη κινητικότητα και ανακατατάξεις στον χρηματιστηριακό κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περισσότερες από 10 χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν βγει ήδη στο «σφυρί», ενώ αρκετές ακόμη αναζητούν σύμμαχο, αγοραστή ή στρατηγικό εταίρο.

Μεγάλη κινητικότητα έχει αναπτυχθεί και από την πλευρά συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων, οι οποίοι στοχεύουν σε εξαγορές μεγάλων (κυρίως) χρηματιστηριακών εταιρειών, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα μερίδια και ισχυρότερες θέσεις στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο τραπεζικού ομίλου έχει ήδη εισέλθει μεγάλη ιδιωτική χρηματιστηριακή, καθώς οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Θεωρείται βέβαιο πως το τοπίο θα αλλάξει άρδην στο χρηματιστηριακό χώρο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τελικά θα μείνουν στην αγορά το πολύ 30 εταιρείες από τις 67 που λειτουργούν σήμερα και περίπου τις 90 που λειτουργούσαν τη διετία 2000-2001.

Ηδη, τους τελευταίους μήνες έχουν επέλθει μεγάλες μεταβολές των μεριδίων των ΑΧΕ στον χρηματιστηριακό τζίρο, προς όφελος των τραπεζικών χρηματιστηριακών και γενικότερα των μεγάλων εταιρειών του κλάδου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Χ.Α., συνεχίσθηκε και το πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος) του 2006 η ενίσχυση του συγκεντρωτισμού στον κλάδο, αφού τα μερίδια αγοράς των 10 πρώτων ΑΧΕ αυξήθηκαν στο 78,3% έναντι 77,58% που ήταν το μερίδιο στο τρίμηνο του 2006 και έναντι 75,69% που ήταν τα μερίδια αγοράς των 10 μεγαλυτέρων χρηματιστηριακών εταιρειών το πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Από την άλλη πλευρά, η ενεργοποίηση από το Χ.Α. του «ευρωπαϊκού διαβατηρίου», δηλαδή των μελών εξ αποστάσεως (remote members), φέρνει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, αν και πολλοί πιστεύουν ότι η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στην αύξηση της ρευστότητας της αγοράς και των χρηματιστηριακών συναλλαγών και κατ’ επέκταση στη βελτίωση του τζίρου των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Το θέμα είναι πόσες ΑΧΕ έχουν λάβει τα μέτρα τους, καθώς με τη σημερινή δομή πολύ λίγες μπορούν να προχωρήσουν.

Οπως έχει δείξει η διεθνής χρηματιστηριακή εμπειρία, οι ελληνικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε περισσότερο σημαντικά αντικείμενα, θα πρέπει να βασισθούν πάνω σ’ ένα νέο σχήμα λειτουργίας που θα έχει τόσο το απαραίτητο οργανωτικό υπόβαθρο όσο και το αναγκαίο μέγεθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή