Μεταδοτικός ο «ιός» των εξαγορών

Μεταδοτικός ο «ιός» των εξαγορών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία Cosmote – Γερμανού φαίνεται ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά εξαγορών που βρίσκονται στα σκαριά και θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, με κύριο υποκινητή τούς ξένους θεσμικούς επενδυτές. Οι τελευταίοι, εκμεταλλευόμενοι την τρομακτική ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, μελετούν εδώ και μήνες τη Σοφοκλέους, αλλά αποφεύγουν να τοποθετηθούν μαζικά σε κλάδους της οικονομίας. Επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό, όπως δυναμική διοίκηση, εξωστρέφεια και υψηλά περιθώρια κέρδους. Επωφελούνται, όμως, από τους επιχειρηματικούς τομείς που αναδιατάσσονται, όπως οι τηλεπικοινωνίες που τους τελευταίους μήνες υπήρξαν τρεις σημαντικές συμφωνίες, στις δύο από τις οποίες πρωταγωνίστησαν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (η βρετανική Apax Partners και η αμερικανική TPG εξαγόρασαν την ΤΙΜ Ελλάς και την Q-Telecom). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι απουσιάζουν από ισχυρούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, που θεωρούνται κατακερματισμένοι. Την ίδια στιγμή, διαγκωνίζονται προκειμένου να καταλάβουν καλή θέση στην εκκίνηση για την κατάκτηση του ενεργειακού τομέα, ο οποίος ταράσσεται συθέμελα από κινήσεις εξαγορών σε ολόκληρη την Ευρώπη, εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς.

Πέραν της ενέργειας, οι αναλυτές βλέπουν ότι οι επόμενες εξαγορές θα προέρχονται από τομείς όπως η υγεία, τα τρόφιμα, αλλά και η ναυτιλία. Στην υγεία κυκλοφορούν ήδη πολλά σενάρια για την είσοδο ξένων θεσμικών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν επιβεβαιωθεί. Στη βιομηχανία τροφίμων, η δημιουργία ενός ισχυρού πόλου, με τη συγχώνευση Δέλτα – Chipita αναμένεται να είναι καταλύτης για νέες ανακατατάξεις. Ενας ακόμα κινητήριος μοχλός είναι οι υπό ιδιωτικοποίηση / μετοχοποίηση επιχειρήσεις, όπως ο ΟΤΕ ή ορισμένες από τις τράπεζες, οι οποίες προχωρούν σε κινήσεις εξυγίανσης και επέκτασης προκειμένου να καταστούν περισσότερο ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές. Το θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους και η ικανοποιητική πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες, σε μια περίοδο που οι αρκετοί ξένοι οίκοι βλέπουν μια μικρή μερίδα εισηγμένων επιχειρήσεων ως ορμητήριο για τις αναπτυσσόμενες αγορές της Βαλκανικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή