Παραμένει ισχυρός παίκτης η Γερμανός

Παραμένει ισχυρός παίκτης η Γερμανός

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός της Cosmote θα παραμείνουν τα περισσότερα καταστήματα της Γερμανός στο εξωτερικό, καθώς η συμφωνία με τον ΟΤΕ δεν περιλαμβάνει τις θυγατρικές στην Πολωνία, στην Ουκρανία και στην Κύπρο, οι οποίες στα τέλη του 2005 λειτουργούσαν περί τα 400 καταστήματα. Τα 340 εξ αυτών βρίσκονται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Πολωνίας και πέρυσι συνεισέφεραν έσοδα 110 εκατ. και κέρδη προ φόρων 2,2 εκατ. ευρώ στον όμιλο Γερμανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μεταβιβαστούν στην Cosmote τα δίκτυα καταστημάτων στις χώρες που δραστηριοποιείται η τελευταία και συγκεκριμένα σε Βουλγαρία (77 καταστήματα στο τέλος του 2005), Ρουμανία (103 καταστήματα), πΓΔΜ (23) και φυσικά Ελλάδα (340).

Η ολοκλήρωση της σημαντικής συμφωνίας θα απαιτήσει, όμως, περαιτέρω αποσχίσεις καθώς ούτε ο βιομηχανικός κλάδος της Γερμανός, ο οποίος λειτουργεί με την επωνυμία Sunlight, δεν πρόκειται να περάσει στον ΟΤΕ, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για την κατασκευή μπαταριών για τορπίλες… Κύριος στόχος της διοίκησης του οργανισμού είναι η ενίσχυση του δικτύου λιανικής στις γειτονικές αγορές της Βαλκανικής και στην Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιπτώσεις στους ανταγωνιστές της Cosmote (Vodafone και TIM Ελλάς) διίστανται. Ομως, οι δύο τελευταίες είχαν επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια να απεξαρτηθούν από τη Γερμανός αναπτύσσοντας ιδιόκτητα δίκτυα καταστημάτων. Τώρα θα χρειαστεί να εντείνουν τις επενδύσεις του για την ενίσχυση του ιδιόκτητου δικτύου πωλήσεων. Περισσότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν, πάντως, οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι οι οποίοι συνεργάζονταν με τη Γερμανός και τώρα πρέπει να αναζητήσουν άλλες διόδους πρόσβασης στον τελικό καταναλωτή.

Και εκεί θα συναντήσουν, όμως, τον κ. Πάνο Γερμανό… Με 80 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2006, η αλυσίδα Multirama, η οποία ελέγχεται από τον ίδιο επιχειρηματία, είναι έτοιμη να καλύψει τους «κατατρεγμένους» που θα αποχωρήσουν. Η Multirama, η οποία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα όταν ήταν θυγατρική της Γερμανός, περιήλθε στα χέρια του βασικού μετόχου της τελευταίας και σήμερα εμφανίζεται εξαιρετικά φιλόδοξη. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έσοδα περί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη απλώνει τα δίχτυα της στη Βαλκανική. Ο επιχειρηματίας προχώρησε προ μηνών και στην ανάπτυξη μιας ακόμα αλυσίδας, η οποία δεν περιορίζεται στο χώρο των ηλεκτρονικών αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών που συνδέονται με την ψυχαγωγία. Πρόκειται για την Public, η οποία αναπτύσσει καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, με στόχο να διαθέτει τέσσερα μέχρι το τέλος του 2007.

Ο κ. Γερμανός παραμένει ισχυρός «παίκτης» στην εγχώρια αγορά λιανικής, διατηρεί τα καταστήματα σε Πολωνία, Ουκρανία και Κύπρο και παράλληλα εξασφαλίζει σημαντική ρευστότητα. Πολλοί θεωρούν ότι η επόμενη κίνησή του δεν θα πραγματοποιηθεί στη λιανική. Λέτε να διεκδικήσει τον ίδιο τον ΟΤΕ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή