Εισροή ξένων κεφαλαίων 1,7 δισ. ευρώ το α΄ 4μηνο

Εισροή ξένων κεφαλαίων 1,7 δισ. ευρώ το α΄ 4μηνο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται και το 2006 η εισροή των ξένων κεφαλαίων στη Σοφοκλέους, καθώς το α΄ τετράμηνο του 2006 έχουν εισρεύσει 1,7 δισ. ευρώ έναντι 5,2 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος των ξένων κεφαλαίων τα οποία είχαν διοχετευθεί στην χρηματιστηριακή αγορά για ολόκληρο το 2005. Αυτό επεσήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χ.Α.

Σπύρος Καπράλος στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της ΕΧΑΕ και πρόσθεσε ότι η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια του 2005 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 34%, ενώ από την αρχή του 2006 μέχρι σήμερα παρουσιάζει μια περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 18%. Ακόμη, ο κ. Καπράλος ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2005 οι ξένοι επενδυτές κατείχαν το 36% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, ενώ στο τέλος Απριλίου του 2006 κατείχαν το 42% που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του Χ.Α. Ο πρόεδρος του Χ.Α. τόνισε ότι η ΕΧΑΕ είναι ίσως η μοναδική πλήρως ιδιωτικοποιημένη εταιρεία από τον δημόσιο τομέα που, μέσα σε 2,5 χρόνια από την ιδιωτικοποίηση της, κατάφερε να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού σε ποσοστό που προσεγγίζει το 25%.

Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2005. Οσον αφορά την επιστροφή κεφαλαίου, η εισηγμένη επέστρεψε στους μετόχους κατά τη διάρκεια του 2005 2,05 ευρώ ανά μετοχή, ή ποσό που αντιστοιχεί σε 144 εκατ. ευρώ περίπου. Για το 2006, η πρόταση της διοίκησης προς έγκριση από την επαναληπτική Γ.Σ., δεδομένου ότι δεν υπήρχε χθες η αυξημένη απαρτία που απαιτείται για την έγκριση του θέματος, είναι για επιστροφή κεφαλαίου 1,25 ευρώ ανά μετοχή, ή ποσό που αντιστοιχεί σε 88 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Καπράλος υπογράμμισε ότι «η ελληνική αγορά θωρακίστηκε σε μεγάλο βαθμό, ώστε να αποφύγει τις υπερβολές του παρελθόντος».

Βάσει του ενοποιημένου ισολογισμού της ΕΧΑΕ, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 27,1 εκατ. ευρώ, έναντι 33,6 εκατ. ευρώ το 2004, εμφανίζοντας μείωση της τάξεως του 19%. Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα του 2004 περιλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενα κέρδη που προέκυψαν από τη ρευστοποίηση του μετοχικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου ύψους 24,0 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή