Επαφές του κ. Κεφαλογιάννη για επενδύσεις στα λιμάνια

Επαφές του κ. Κεφαλογιάννη για επενδύσεις στα λιμάνια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατασκευή του προβλήτα 6 στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), που εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα 98 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το πρωτόκολλο ύψους 3 δισ. ευρώ που υπέγραψε το υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. O υπουργός βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα μαζί με στελέχη της εταιρείας Dubai Ports Worldwide και της αγγλικής P & O Ports, σε συνέχεια των συναντήσεων και των επαφών που είχαν πραγματοποιηθεί στο Dubai με τις αρμόδιες αρχές και επιχειρηματίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και του τουρισμού.

Για τη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον της αραβικής πλευράς εστιάζεται σε συμπράξεις για επενδύσεις με στόχο την προώθηση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων. Τα στελέχη των δύο ξένων εταιρειών, πριν από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν στην Κρήτη όπου, συνοδευόμενα από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, επισκέφθηκαν τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και την περιοχή του Τυμπακίου, όπου η ελληνική πλευρά προτείνει την κατασκευή ενός διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σχεδιάζει να καταστήσει την Ελλάδα διεθνές κέντρο στο διαμετακομιστικό εμπόριο προς τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρειο Αφρική και η Κρήτη αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο μέσω της δημιουργίας σύγχρονων λιμενικών υποδομών στο Τυμπάκι, που θα υποδέχονται μεγάλο όγκο εμπορευμάτων από Μέση Ανατολή και Κίνα, με δεδομένο το ενδιαφέρον όλων των πλευρών. Κατά πληροφορίες, η Dubai Ports Worldwide εξετάζει την προοπτική να αξιοποιήσει τις υποδομές για την ανάπτυξη λιμανιού στο Τυμπάκι, σε έκταση 8.500 στρεμ.

Η επένδυση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να συνδυάσει και αερομεταφορά, αφού στο σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση αεροδιαδρόμου 3,5 χιλιομέτρων. Οι συζητήσεις που αφορούν το λιμάνι του Πειραιά, για το οποίο έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον η αραβική πλευρά, περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη επενδύσεων στη Δραπετσώνα, στον χώρο των Λιπασμάτων, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί Διεθνές Εμπορο-ναυτιλιακό Κέντρο.

Η Dubai Ports Worldwide είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμανιών στον κόσμο. Διακινεί από 36 εκ. κοντέινερς παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή