Η EFG Eurobank Ergasias εξαγόρασε το 70% της τουρκικής Tekfenbank έναντι 182 εκατ. δολ.

Η EFG Eurobank Ergasias εξαγόρασε το 70% της τουρκικής Tekfenbank έναντι 182 εκατ. δολ.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαγορά του 70% της τουρκικής τράπεζας Tekfenbank έναντι 182 εκατ. δολ. ανακοίνωσε χθες η EFG Eurobank Ergasias, ενισχύοντας την παρουσία της στη γείτονα.

Το τίμημα της εξαγοράς αντιστοιχεί σε συνολική αξία της Tekfenbank της τάξεως των 260 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκτιμάται ότι η καθαρή θέση της τράπεζας θα ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια δολάρια κατά την ολοκλήρωση της πώλησης των μετοχών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της EFG Eurobank οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος είναι ιδιαίτερα θετικές και αναμένονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και με την απόκτηση της Tekfenbank ο ελληνικός όμιλος αποκτά μια πολύ ισχυρή βάση. Στελέχη της Eurobank χαρακτηρίζουν την εξαγορά ως ιδιαίτερα σημαντική για τη διεθνή στρατηγική του ομίλου και την ανάδειξή του σε ισχυρή περιφερειακή τραπεζική δύναμη.

Η τιμή εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας ισοδυναμεί 3,6 φορές τη λογιστική αξία της τράπεζας. Οπως προβλέπει η συμφωνία, η Eurobank θα αγοράσει από τον όμιλο Tekfen Group το 70% της Tekfenbank συμπεριλαμβανομένης της 100% θυγατρικής της, Tekfen Leasing. Η Tekfen Group παραμένει στρατηγικός επενδυτής στην Tekfenbank κατέχοντας σχεδόν όλες τις υπόλοιπες μετοχές στην τράπεζα. Παράλληλα η Tekfenbank θα εξαγοράσει το σύνολο της EFG Istanbul Securities, σημερινής θυγατρικής της Eurobank EFG την οποία είχε εξαγοράσει πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η Tekfenbank έχει μερίδιο αγοράς 0,2% ενώ διαθέτει 30 καταστήματα. Στα τέλη του 2005 το συνολικό ενεργητικό της έφτανε τα 450 εκατ. ευρώ, το σύνολο των χορηγήσεών της τα 190 εκατ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η πελατειακή βάση της Tekfenbank αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) ποικίλων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ διαθέτει και σημαντικό αριθμό πελατών λιανικής τραπεζικής.

Με αφορμή τις επιχειρηματικές κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της EFG Eurobank στην Τουρκία ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και συμβατό με τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ότι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της N.A. Ευρώπης. Αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τη θέση της χώρας στα επόμενα χρόνια και θα βοηθήσει και την ίδια την περιοχή να αναπτυχθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή