Μεγάλες προσδοκίες από την τουρκική αγορά

Μεγάλες προσδοκίες από την τουρκική αγορά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω εντυπωσιακές αποδόσεις από τις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα αναμένει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χθες και με την οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τουρκική και τη ρωσική αγορά.

Το σενάριο της Τουρκίας

«Το σενάριο της Τουρκίας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει» επισημαίνει η έκθεση του αμερικανικού οίκου συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει ήδη αποτελέσει το αντικείμενο ενός ιδιαίτερα θετικού σχολιασμού». «H κυβέρνηση Ερντογάν έχει πράξει πολλά προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές μετά την ύφεση του 2001, ενώ ο πληθωρισμός έχει ακολουθήσει ένα μακρύ δρόμο υποχώρησης μετά τις υπερ-πληθωριστικές πιέσεις κατά την αλλαγή του 21ου αιώνα» τονίζει η ίδια έκθεση που παραδέχεται ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς τις Βρυξέλλες μπορεί να αποδειχθεί θυελλώδης, όπως δείχνει η περυσινή κρίση για το Ευρωσύνταγμα, αλλά αντιλέγει ότι η τουρκική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα και «θα μπορούσε να γίνει μεγάλη πρόοδος» μέχρι το 2015 (δυνητικό χρόνο ένταξης στην Ε.Ε.).

Οσον αφορά τη Ρωσία, η Merrill Lynch υπογραμμίζει τη σημασία των πετρελαϊκών εσόδων (500 δισ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια) στην αναθέρμανση της οικονομίας της χώρας. «H ρωσική οικονομία γνωρίζει μια χωρίς προηγούμενο καταναλωτική έξαρση, η οποία βασίζεται στην ισχυρή ανάπτυξη και στο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον» συμπληρώνει.

Επιπλέον τονίζει τη θετική επίδραση που είχε σε ολόκληρη την περιοχή η ένταξη των οκτώ κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το 2004, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για είσοδο αυτών των χωρών στην ΟΝΕ.

Τα 8 νέα μέλη

Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη η διαδικασία αυτή έχει ακόμη πολύ δρόμο, όπως εκτιμά ο αμερικανικός οίκος. H υψηλή ανάπτυξη έχει προσελκύσει στην περιοχή επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Αναμένουμε περαιτέρω εντυπωσιακές αποδόσεις όσο το επενδυτικό σενάριο θα δυναμώνει» σχολιάζει η Merrill Lynch, επισημαίνοντας ότι το δικό της αμοιβαίο κεφάλαιο ευρωπαϊκών αναδυόμενων αγορών έχει αποδώσει 800% στη διάρκεια της δεκαετίας, δηλαδή διπλάσιο σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς. «H κούρσα αυτή έχει πολύ δρόμο» συμπληρώνει καθώς το σενάριο της σύγκλισης είναι μακριά από την τελική του προεξόφληση επειδή αρκετές ακόμη χώρες συζητούνται ως μελλοντικά μέλη της E.E.: η Ρουμανία και η Βουλγαρία αναμένουν την ένταξη το 2007, η Τουρκία και η Κροατία μόλις έχουν ξεκινήσει το ταξίδι αυτό, ενώ συζητούνται ακόμη τα Βαλκάνια, η Ουκρανία έως και η Γεωργία. «Προσμένουμε επανάληψη των μεγάλων αποδόσεων που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας» καταλήγει η Merrill Lynch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή