Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου υπέγραψε στο Κάιρο με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Σάμεχ Φάχμι, o υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας το περασμένο Σάββατο. Το μνημόνιο θέτει τις βάσεις ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ειδικά σε θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης. «Οι δύο χώρες προσδοκούν πολλά από αυτήν τη συνεργασία», τόνισε ο κ. Σιούφας, προσθέτοντας ότι «θεμελιώνουν μια νέα εποχή και ανοίγουν νέους δρόμους και στις ενεργειακές σχέσεις τους». Ο κ. Σιούφας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου κ. Κάρολου Παπούλια αλλά και του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Αίγυπτο (τέλη Νοεμβρίου του 2004). Με δεδομένο το γεγονός ότι η Αίγυπτος εξελίσσεται σε μία ισχυρή παγκόσμια παραγωγική και εξαγωγική δύναμη στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Σιούφας εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ελλάδα αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της στον τομέα αυτό, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε, η χώρα μας μετατρέπεται «σε δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου στις χώρες παραγωγής της ευρύτερης περιοχής προς τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα κατανάλωσης».

Το μνημόνιο έχει διετή ισχύ και προβλέπει τη σύσταση μιας μικτής Επιτροπής που θα εκτιμήσει και θα αξιολογήσει τη δυνατότητα πώλησης και μεταφοράς, μέσω αγωγών αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αξιολογώντας παράλληλα τους όρους και τις προϋποθέσεις αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο σε ανταγωνιστική βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή