ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύο αναγνώσεις στην εξαγορά της «Γερμανός» από Cosmote

Διιστάμενες απόψεις εκφράζουν οι αναλυτές για τα άμεσα οφέλη της Cosmote από την εξαγορά της Γερμανός. Ορισμένοι προβάλλουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συμφωνίας με το επιχείρημα ότι αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια δημιουργίας ενός περισσότερο ελκυστικού «πακέτου» για την προσέλκυση ξένου στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ. Κάποιοι άλλοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια υψηλού κόστους κίνηση της Cosmote, με αμφιλεγόμενα οφέλη.

Η διοίκηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας υπερτονίζει την ενίσχυση του εμπορικού δικτύου στην Ελλάδα και στη Βαλκανική, καθώς θα διαθέτει δίκτυο 537 καταστημάτων σε πέντε χώρες. Από τις επίσημες ανακοινώσεις προκύπτει ο σύνθετος χαρακτήρας της συμφωνίας, με βάση την οποία η αξία της Γερμανός προσεγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ. Η Cosmote, που απέκτησε χθες μέσω του Χ.Α. το 7,97% της αλυσίδας καταστημάτων, θα προχωρήσει στην εξαγορά του 42% και στη συνέχεια θα υποβάλει δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών.

Ο κ. Πάνος Γερμανός, που θα διατηρήσει τα δίκτυα καταστημάτων σε Πολωνία, Ουκρανία και Κύπρο, αλλά και το βιομηχανικό τομέα, δεσμεύεται ότι δεν θα αναπτύξει ανταγωνιστική δραστηριότητα για τουλάχιστον πέντε έτη. Η Cosmote, μετά το δάνειο, ύψους ενός δισ. ευρώ, για τις εξαγορές σε Βουλγαρία και Σκόπια, θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό για την κάλυψη του κόστους εξαγοράς της Γερμανός.