Η απελευθέρωση μπορεί να μειώσει τις τιμές στα καύσιμα

Η απελευθέρωση μπορεί να μειώσει τις τιμές στα καύσιμα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πλήρης απελευθέρωση της αγοράς πετρελαιοειδών μπορεί να επιφέρει μείωση των τιμών στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών. Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες ο νέος πρόεδρος της Shell Hellas κ. Παναγιώτης Ξυνής, επικεντρώνοντας κυρίως σε τρεις βασικές παρεμβάσεις. «Πιστεύουμε ότι ο περιορισμός της υποχρέωσης για τήρηση αποθεμάτων, η αύξηση του αριθμού ιδιόκτητων πρατηρίων από τις εταιρείες καθώς και των ιδιόκτητων βυτιοφόρων θα συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση των τιμών καυσίμων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυνής, επαναφέροντας ουσιαστικά τρία πάγια αιτήματα του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, ο κ. Ξυνής εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βραχυπρόθεσμα αποκλιμάκωση, ενώ εμφανίστηκε υπέρμαχος των υψηλών τιμών, τις οποίες χαρακτήρισε απαραίτητες για την υλοποίηση επενδύσεων. «Οι επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα γίνονται πλέον με σύγχρονες τεχνολογίες συμβατές με το περιβάλλον, που είναι υψηλού κόστους», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ελληνική αγορά, ο κ. Ξυνής κατά τη διάρκεια παρουσίασης της δραστηριότητας της Shell στην Ελλάδα με αφορμή συμπλήρωσης 80 χρόνων από την έναρξή της, επισήμανε το σημαντικό ενδιαφέρον του πολυεθνικού Ομίλου για τη χώρα μας. Οπως είπε, η Shell Hellas κατατάσσεται μεταξύ των 17 πρώτων εταιρειών του Group και έχει αναδείξει ένα μεγάλο αριθμό στελεχικού δυναμικού παγκοσμίως. H ελληνική αγορά πετρελαιοειδών παραμένει ελκυστική για τη μητρική εταιρεία, διαβεβαίωσε ο κ. Ξυνής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ξυνής αναφέρθηκε στα συνολικότερα προβλήματα της αγοράς, τα οποία απέδωσε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσής της, η οποία ξεκίνησε μόλις το 1992. Επισήμανε μεταξύ άλλων τον μεγάλο αριθμό πρατηρίων, σημειώνοντας ότι η αγορά αντέχει μάξιμουμ 5.000 πρατήρια από τα 8.300 που είναι σήμερα σε λειτουργία αλλά και τον μεγάλο αριθμό εταιρειών. Σχολιάζοντας το μέγα θέμα της λαθρεμπορίας, ο πρόεδρος της Shell παρέπεμψε στις κατά καιρούς προτάσεις του Συνδέσμου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές, αλλά θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις επ’ αυτού.

Αναφερόμενος στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ασκεί έρευνα με την κατηγορία της εναρμονισμένης πρακτικής τιμών στις εκπτώσεις μεταξύ της Shell και της BP, o κ. Ξυνής περιορίστηκε να δηλώσει ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και η εταιρεία του κλήθηκε στις 6 Απριλίου να καταθέσει τις θέσεις της.

Τάχθηκε κατά της απόφασης για παύση της λειτουργίας πρατηρίων από τα KAE. «Δεν συμφωνούμε με την απόφαση, όπως και με άλλες αποφάσεις, όμως αρχή μας είναι να συμμορφωνόμαστε με το περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά, αφού η Shell ζημιώθηκε από τη σχετική απόφαση, καθώς λειτουργούσε πρατήριο στα KAE, στα βόρεια σύνορα της χώρας. O ίδιος διέψευσε τις φήμες που έφεραν την εταιρεία του να αποχωρεί από την δραστηριότητα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα (συμμετέχει στην ΕΠΑ Αττικής).

Το βάρος των επενδύσεων στη χώρα μας θα δοθεί στην ίδρυση νέων πρατηρίων. H εταιρεία αριθμεί σήμερα ένα δίκτυο 900 πρατηρίων περίπου, εκ των οποίων τα 120 είναι ιδιόκτητα.

Απορροφήθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Το εμπόριο έχει απορροφήσει τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου ύστερα από συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος. Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς της αγοράς εν όψει της τροποποίησης των αγορανομικών διατάξεων. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και όποιος επιχειρήσει να κερδοσκοπήσει «θα μας βρει μπροστά του».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές των καυσίμων θα υποχωρήσουν εάν συνεχιστεί η μείωση διεθνώς. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των μεταπωλητών καυσίμων κ. Μασαλής ανέφερε ότι άμεσα πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις 8-10% στα λιπαντικά αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή